Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Narin Güran’ın ölümüyle ilgili soruşturmaya ilişkin “Sıcaklık, bataklık ve su cesedi tamamen deforme etmiş. Alınmış bir diş kalıp örneği mümkün değil çünkü dişler dökülmüş” dedi.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta kaybolan ve 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde cansız bedenine ulaşılan Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin soruşturma sürüyor.
Soruşturmaya dair birçok iddia ortaya atılırken, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren konuşulan birçok şeyin yanlış olduğunu söyledi ve ‘düzeltmelerde’ bulundu.
TELE1 canlı yayınında konuşan Eren’in açıklamaları şöyle:
* Narin’in sol bacağında dizden aşağı herhangi bir et parçası olmadığı, kemiklerin üzerinde bir canlı müdahalesi olduğunu söylemiştik ama yanlış anlaşıldı. Doğrusu Narin’in sol bacağına belli ki canlılar… Araştırdım, sordum o dere yatağı balıklarıyla meşhur. Kemik tek bir et parçası olmadan duruyordu. Adli tıp raporunu bekleyeceğiz.
’91 DNA örneği İstanbul’a gönderilmedi’
* 91 DNA örneği İstanbul’a gönderilmedi. Bunlar Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’nda incelemeye tabi tutuldu. 91 numune torbadan, Narin’in eşyalarından, vücudundan, ağzından alınan sürüntü… Bu bir organ, et parçası, kemik değil. Bu 91 örnek Narin’e temas eden üçüncü bir şahsın DNA örneklerini bulmak için yapılan bir çalışmaydı. 18 gün bir bedenin su içerisinde kalması durumunda üçüncü şahıslara ait DNA örneklerinin kaybolması için makul bir süre. Sadece bu sürüntülerin alınması 3.5-4 saat sürdü. Bu örneklerden üzerinden bir DNA örneği çıkmadı.
Diş kalıp örneği alınamamış
* Narin’in bedeni, bir cesedin deforme olması için gerekli olan her şeyin olduğu bir alana gömülmüş. Diyarbakır sıcaklığı, bataklık ve su tamamen cesedi deforme etmiş. Alınmış bir diş kalıp örneği mümkün değil. Çünkü dişler dökülmüş.
* Narin’in bedeni üzerinde silah, kesici, delici aletle ilgili bir emare yok ama ölüm anında ağız veya burun kısmından gelmiş bir kan olabilir. O kısım biyolojik inceleme için alındı. Vücudun herhangi bir bölgesinden kanama olup olmadığı tespit edilebilir.
İncelenen DNA örnekleri
* Amcanın aracında bulunan DNA örneğinin tam olarak ne olduğu tespit edilemedi. Kusmuk mu, kan örneği mi, ter mi belli değil. Ama Narin’in DNA’sıyla örtüşen bir özellik taşıyor.
* Köyde taşlarda bulunan kan örnekleri vardı, başka birine ait olduğu iddia ediliyordu hatta resmi açıklama da yapıldı. Yakın zamanda DNA örnekleri geldi onun için. O sıcaklıkta birkaç gün geçtiği için kanın analiz edilme şansı ortadan kalktı. Kime ait olduğu tespit edilemedi.
* Arama kurtarma köyde kolluk birimlerinin yönlendirilmesi, ihmaller var. Ama soruşturma makamlarının haklarını yersem ben rahat hissetmem. Aldıkları ifadeleri, delilleri nasıl topladıklarını gördüm. Bize de herhangi bir zorluk çıkarmadılar.
Ses kayıtları
Salim Güran’ın işçisi olduğu belirtilen 15 yaşındaki R.A.’ya ait bir ses kaydı olduğu iddia edilmiş ve içerisinde “Daha ölmemiş” ifadesinin yer aldığı iddia edilmişti.
Eren o ses kaydı içinse şunları söyledi:
* Kürtçe’den Türkçe’ye çevrilmiş ama gördüğüm, o kelimelerin Kürtçe’de bir karşılığı yok. Yanlış aktarılmış olma ihtimalinden bahsediyorum.
* Amcanın telefonunda görüşmeleri otomatik kayıt altına alınan bir program var ve burada silinen kayıtlar var. Burada bir ses kaydı var, arka planda gürültüler de var. İncelenmesini talep ettik.
Ne olmuştu?
Sekiz yaşındaki Narin, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta 15.00 sıralarında kaybolmuştu.
Narin’in amcası muhtar Salim Güran ‘kasten öldürme’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Arama çalışmalarının 19’uncu gününde Narin’in cansız bedeni giriş çıkışların kapatıldığı mahalleye 2 kilometre mesafedeki Eğertutmaz Deresi’nde üzeri taşla kapatılmış bir çuvalda bulunmuştu.
Ardından 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.
Gözaltındaki isimlerden Nevzat Bahtiyar, ilk ifadesinde Narin’i Eğertutmaz Deresi’ne kendisinin gömdüğünü itiraf etmiş, Salim Güran’ın cesedi saklaması için kendisine 200 bin lira teklif ettiğini söylemişti: “Cesedi araç içerisinde getirdi. Battaniyeye sarılıydı. Birlikte çuvala koyduk. Muhtar ayrıldı. Çuvalı kendi aracıma alıp daha sonra dere yatağına götürerek gömdüm.“
Bahtiyar ikinci ifadesindeyse Salim Güran’ın kendisini ailesini öldürmekle tehdit ettiğini iddia etmişti.
Bahtiyar ifadesinin ardından ‘kasten öldürmeye iştirak’ suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Soruşturmada gözaltına alınan köy imamı 11 Eylül’de serbest bırakılmıştı.
Savcılık sorgusu tamamlanan 22 şüpheliden dokuzu için tutuklama istenmişti.
Mahkeme sekiz şüpheliyi tutuklamış, dört şüpheliyse adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.
Tutuklananlar arasında Narin Güran’ın annesi Yüksel, abisi Enes, amcası Fuat, kuzenleri Muhammet Kaya ve Birsen, yengesi Maşallah Güran, halasının eşi Mehmet Şevket Kaya ve tutuklu amcası Salim Güran’ın işçisi Mehmet Selim Atasoy yer alıyor.
Tutuklamaya gerekçe yapılan suçlamalar şöyle: Anne Yüksel ve ağabey Enes Güran için ‘kasten öldürme suçuna iştirak etmek’, amca Fuat Güran için ‘suç delillerini yok etmek’, diğer beş şüpheli içinse ‘suçluyu kayırma ve suç delillerini yok etmek’.
Narin’in amcaları Kurtuluş ve Ömer Faruk Güran, kuzeni Melike Güran ve Salim Güran’ın işçisi R.A.’ysa adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.
14 Eylül’de R.A. tekrar gözaltına alınıp tutuklanmıştı.
Baba Arif Güran’la birlikte 10 kişi de savcılıkça serbest bırakılmıştı.
Ardından iki şüpheliyle tutuklanan amca Fuat Güran’ın eşi Hediye Güran da gözaltına alınmıştı. Şüpheliler İ.K. ve Ş.K. serbest bırakılırken, Hediye Güran’ın işlemleri sürüyor.
Soruşturmada şu an toplam tutuklu sayısı 11.
Narin’in kesin ölüm nedeni ilk otopside belirlenememiş, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’ndaki ilk incelemede de naaşın üzerinde başkasına ait DNA’ya rastlanmamıştı.