İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinden tepki gösterdi: “Sen gerçekte gelip konuşmasını mı istiyorsun yoksa serbest mi bırakılmasını mı istiyorsun?”
Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıya ilişkin “Söylediğim sözlerin arkasındayım” sözlerine tepki gösterdi:
“Sen gerçekte gelip konuşmasını mı istiyorsun yoksa serbest mi bırakılmasını mı istiyorsun? Sen yeni bir af planına mı hazırlık yapıyorsun? Sen ne söylediğinin bilincinde misin? İstersen gidip İmralı’da grup toplantısı yapabilirsin.”
‘Şeyh Saitler, Seyit Rızalarla aynı muameleyi görürsünüz‘
ANKA‘nın aktardığına göre Dervişoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’aysa şunları dedi:
“Atatürk’ün kurduğu partinin genel başkanıyla çıktığı otobüsün üzerinden senaryosu izleyeni şaşırtmayan ucuz yapımdaki ‘Yangına benzinle koşan eş genel başkan’ rolü gereği repliğinde diyor ki zat ‘Şeyh Saitler, Seyit Rızalar, Sakineler ne yaptıysa onların yaptıklarını yapacağız’…
Buna verilecek cevabı da gayet iyi bilerek söylüyor, ben o çok duymak istediği cevabı söyleyeyim cumhuriyet devleti Şeyh Saitler’e, Seyit Rızalar’a ne yaptıysa aynı muameleyi görürsünüz. Emin ol yapılması gereken şey neyse yapılır. Gereği yerine getirecek olanlar da işte tam buradalar. Karşımdalar, yanımdalar ve milyonlarcasıyla arkamdalar.”
‘Yeni Anayasa düzenlemelerine kapılar kapatılmalı‘
İYİ Parti lideri ‘Türkiye’de sahneye koyulmak istenen senaryonun özünde Tayyip Erdoğan’ı yeniden Cumhurbaşkanı seçtirme hayali yattığını’ iddia etti:
“Bu elimdeki Anayasaya göre sayın Erdoğan bir daha cumhurbaşkanı olmaz, olamaz. Ya bir anayasal düzenleme yapacaksınız ya da şartları olgunlaştırıp sayın Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesinin önünü açmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden erken seçim kararı çıkartacaksınız.
İktidar açısından değerlendirildiğinde Meclis aritmetiği bakımından bu mümkün değildir. Zira bütün bunların yapılabilmesi için en azından beşte üçlük bir nitelikli çoğunluğa yani 360 milletvekiline ihtiyaç vardır. İşte tam bu noktada muhalefetin de tanzimi gerekiyor.
Kamuoyunun gündemine taşınan yapay tartışmaların özünde, iktidara alan açacak sosyal ve siyasi zemini oluşturma arzusu ve hedefi yatıyor. Üzülerek görüyorum ki muhalefet de bu tuzağa düşüyor.
Muhalefet partilerine çağrımdır: Gerginlik üzerinden iktidarın değirmenine su taşıyacak söylem ve eylemlerden uzak durulmalıdır. Tek amacı Tayyip Erdoğan’ın ömrünün sonuna kadar Cumhurbaşkanı kalmasını sağlayacak yeni Anayasa düzenlemelerine kapılar kapatılmalıdır.
Türkiye’nin bugün ihtiyaç duyduğu şeyin Anayasa değişikliği değil, iktidar değişikliği olduğu vurgulanmalıdır. Erken seçim tartışmaları, Cumhurbaşkanına yeniden aday olma imkanı verdiğinden kendisinin iştahını kabartmaktadır.”