Yenikapı’daki mitingde gündemine bir kez daha idam kararını alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Efendim AB’de idam yokmuş, konseyde yokmuş, şurada yokmuş, burada yokmuş. Meclis böyle bir karar verirse ben peşinen ifade ediyorum, onarım” dedi.

Fotoğraflar: Reuters
15 Temmuz’un ardından bazı çevreler meydanlarda idam cezasının geri getirilmesini, darbe girişimine karışanların da idamla cezalandırılmasını istemişti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, idam cezası geri getirilirse Türkiye’nin üyelik sürecini derhal durduracaklarını söylemişti.
Alman ARD televizyonuna konuşan Erdoğan, AB üyesi dışındaki ülkelerin neredeyse tamamına yakınında idam cezasının uygulandığını savunarak, “Biz idam cezasını kaldırdık. İdam cezasını kaldırdık da ne değişti?” diye sormuştu.
‘Millet böyle karar veriyorsa siyasi partiler uyacaktır’
Yenikapı Meydanı’nda, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başbakan Binali Yıldırım, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı ‘Demokrasi Mitingi’nde kalabalığa seslenen Erdoğan, “Bu millete kimse bu esareti getiremeyecek. Çünkü şu anda siyasi partilerimizin genel başkanları burada. Zaten sizin talebinizi de biliyorlar. Egemenlik kayıtsız, şartsız milletin olduğuna göre, sizler de idam talebinde bulunduğunuza göre, bunun kararını verecek merci Meclis’tir” diye konuştu.
Meclis’in idam cezası kararı vermesi durumunda bir kez daha kendisinin de onayacağını belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Onamaksa, ben peşinen ifade ediyorum, onarım. Vatan Caddesi’nde vücudu ikiye bölünmüş kardeşimi gördüğüm zaman kalkıp da bunu kenara koymak mümkün mü? Külliyede F-16’ların yağdırdığı bombayla başı vücudundan ayrılan bacımın başı kongre merkezimizin çatısına uçmuştu. Efendim AB’de idam yokmuş, konseyde yokmuş, şurada yokmuş, burada yokmuş. ABD’de var, Japonya’da var, Çin’de var. Bu ülkede de zaten 84’e kadar vardı. Sonra kaldırıldı. Millet böyle bir karar veriyorsa, öyle zannediyorum siyasi partiler uyacaktır.”