Başbakan Ahmet Davutoğlu, son seçimlerde fikir özgürlüğü sorununun olmadığını öne sürerek, “Birçok yayın organı benim partime yönelik yoğun eleştiride bulundu. Bu eleştirilere baskıyla karşılık vermeyi düşünmedik, düşünmeyiz” diye konuştu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Gaziantep’te ortak basın açıklaması düzenleyen Davutoğlu, “Türkiye son iki yılda dört büyük seçim yaşadı. Kimse fikir özgürlüğü probleminin olduğunu iddia edemez” diye konuştu.
Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ‘belaltı’ şiir yazan Jan Böhmermann’a da gönderme yaptı: “Bir ülkenin cumhurbaşkanına kapalı bir mekanda bile ağza alınmayacak hakaretlerin edilmesi tartışılmalı. Başka bir devlet başkanı için bu sözler zikredilseydi kabul edilebilir miydi? Bunun adı ırkçılıktır.”
Basın özgürlüğüyle ilgili soruların çok fazla sorulmasını ‘tepeden bakmak’ diye yorumlayan Başbakan, “Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda spekülasyonlarda bulunmasını uygun bulmuyorum. Münferit olaylardan hareketle basın özgürlüğü konusunun tartışılmasını doğru bulmam” dedi.
Merkel: Basın özgürlüğü konusunda yüzde 100 hemfikir olmamız mümkün değil
Merkel ise basın özgürlüğü konusunda yüzde 100 hemfikir olmanın mümkün olmadığını söyledi: “Basın özgürlüğüyle ilgili sorun varsa, bir muhabir sorunu vardı, onu konuştuk. Çok açık ve samimi bir şekilde ele alıyoruz. Burada hemen yüzde 100 hemfikir olmamız mümkün değil, diğer ülkelerle de aynı olmayabiliyor görüşmelerimiz. Daha fazla ilerleme kaydetmemizi sağladı. Konuşmasaydık bu kadar ilerlemeyecekti. Basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü bizim için kaçınılmazdır. AB zirvesinde de konuştuk.”
‘Umarım gelecekte ifade özgürlüğü ana konularımızdan olmaz’
Tusk ise kendisinin de komünist rejimi eleştirdiği için hapse düştüğünü hatırlatarak, “Eleştiri ile hakaret arasındaki fark gerçekten göreli olabiliyor. Zaman zaman politikacılar farklı karar verebiliyorlar. Avrupa’da, Türkiye’de Rusya’da bu böyle. Umarım ki gelecekte ifade özgürlüğü ana konularımızdan biri olmaz” diye konuştu.
Türkiye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 152’inci sırada
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF), 2016 yılına dair Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi‘ne göre Türkiye, basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 149’uncu sıradayken üç sıra daha gerileyerek 152’nci sıraya düşmüştü.
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Kati Piri tarafından hazırlanan ve oylama sonucu kabul edilen ‘en sert’ ilerleme raporunda da basın özgürlüğü konusunda eleştirilere yer verilmişti.