Davutoğlu'na göre IŞİD'in panzehiri zorunlu din dersi!

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersi için muafiyet hakkı tanınması gerektiğine yönelik kararını yorumlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, zorunlu din dersinin Türkiye için ‘elzem’ olduğunu savundu.

Bölgedeki hiçbir sosyal olayın din olgusu dışında anlaşılamayacağını savunan Başbakan, “Çevremizdeki ülkelerde doğru bir din kültürü, dinleri karşılıklı anlayışa dayanan şekilde öğretilmiş olsaydı bazı olaylar yaşanmazdı” diye konuştu.

AİHM kararlarına ön yargılı yaklaşmayız ama…

20140224 AIHM

Milli Eğitim Bakanlığı ziyaretinden sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu, AİHM’in, zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı açılan davada hükümeti bir muafiyet sistemine geçilmesi konusunda uyaran kararını değerlendirdi.

“AİHM kararının detaylarını inceleyeceğiz. Biz AİHM kararlarına ön yargılı yaklaşmayız” diyen Başbakan, buna karşın mahkemenin ‘farklı’ kararlarının ‘malum’ olduğunu belirtti.

‘Bazı ülkelerde’ öğrencilerin din eğitimi kapsamında kiliseye götürüldüğünü vurgulayan Davutoğlu, “Bütün bu uygulamaları göz ardı edip de Türkiye’de bunu dini baskı amacı gibi yansıtma çabalarını kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

‘Radikalleşmenin kaynağı düzensiz dini bilgi’

davutoglu
Fotoğraf: DHA

Çevresindeki gelişmelere bakıldığında ‘zorunlu din dersi’nin Türkiye için elzem olduğunu öne süren Davutoğlu şöyle devam etti: “Eğer devlet, dini telakki ailede öğrenilir. Ama doğru ve sağlam bir dini bilgi eğitimle verilmezse, işte çevremizdeki radikalleşmenin kaynağını teşkil eden düzensiz dini bilgiyi denetleme imkanı kalmaz.”

Din dersine Türkiye’de duyulan ihtiyacın başka ülkelere göre farklı olabileceğini belirten Davutoğlu, “Bir ateistin dahi din kültürü bilgisi sahibi olması zarurettir” diye konuştu.

‘Müfredatta bir baskı unsuru görmedim’

Türkiye’de, Ortadoğu’da ve Balkanlar’da hiçbir sosyal olayın din olgusu dışında anlaşılamasının mümkün olmadığını savunan Başbakan, şunları söyledi: “Çevremizdeki ülkelerde doğru bir din kültürü, dinleri karşılıklı anlayışa dayanan şekilde öğretilmiş olsaydı bazı olaylar yaşanmazdı. Din dersi tartışmalarında mesele zorunlu olması değil dersin müfredatında. Ben böyle bir baskı unsuru görmedim. Varsa konuşulabilir, tartışılabilir.”

AİHM kararında, son dönemde müfredatta yapılan değişikliklerin yetersiz olduğu da vurgulanmıştı.

‘Baskısız müfredat’a göre atesitler: Tanrı yokmuş gibi davranan insanlar

din dersi sb

Başbakan Davutoğlu’nun ‘Baskı unsuru görmedim’ dediği zorunlu din dersi müfredatında ateistler, ‘Allah’ın varlığını inkar eden insanlar’ olarak tanıtılıyor.

4+4+4 olarak bilinen kademeli eğitim sistemine geçişle 12 yılın dokuzunda ‘zorunlu’ kılınan din dersi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılan 9′uncu sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında ateist bir kişinin ‘Tanrısız bir dünya’, ‘Tanrısız bir yaşam tarzı’ kurmayı hedeflediği öne sürülerek “Bunun için Tanrı hakkında hiçbir şey düşünümemeye ve kendini dinden ve ibadetlerden uzak tutmaya çalışır” deniliyor.