Çözüm sürecinde müzakerelerin hızlanmasının beklendiği bir dönemde, sürecin muhatapları arasında çarpıcı bir atışma yaşandı. KCK lideri Murat Karayılan, sürecin başarıyla sonuçlanması durumunda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 2015 yılının Nisan ayında yapılması planlanan PKK’nın 12’nci kongresine katılacağını öne sürerken, süreçten sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Gerçek dışı, zamansız, yersiz, tahrik edici açıklamalar sürece yarar sağlamaz” dedi.
‘Öcalan Nisan 2015’te kongremize katılır’
Kuzey Irak’tan yayın yayan Rojnews ajansına konuşan KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan, şunları söylemişti: “Çözüm Süreci’ amacına ulaşırsa Abdullah Öcalan da 2015 Nisan ayında yapılacak kongreye katılacak. Son olarak Öcalan bize ve devlete çözüm için bir tasarı gönderdi. Bu elimize ulaştı. Bu tasarı üzerinde tartıştık. Bu çerçevede Kürt sorununun çözümü için biz hazırız. Öcalan’ın çizdiği çerçeve Türkiye’nin demokratikleşmesi için önemlidir. Kürt sorununun çözümünü temel alıyor. Heyet Kandil’e geldi ve onlara anlattık. Hükümet basın üzerinden çözümü istediğini söylüyor. Ancak şu ana kadar nasıl bir çözüm istediklerini açıklamadılar.”
‘Yaklaşım yetersiz’
Öcalan’ın hakikatleri araştırma komisyonunun yanı sıra sekreterya kurulmasını ve bahara kadar bu konunun çözülmesini istediğini belirten Karayılan, “Ancak şu ana kadar AKP bu konu üzerinde görüşünü açıklamadı. Öcalan heyete bu konunun gözardı edilmemesi için heyetin 10 gün içinde yanına gitmesini istemiş. Ancak, üzerinden 20 gün geçti. Şu ana kadar AKP hiç bir görüş belirtmedi. AKP hükümeti ve devletin bu konudaki yaklaşımını yetersiz buluyoruz” dedi.
‘Çözümün ertelenmesi savaş anlamına gelir’
Heyetin Kandil’e gittiği tarihte Türkiye’nin Kobani’ye saldırması için IŞİD’e yol verdiğini de öne süren Karayılan, AKP’nin çözüm sürecini ertelemesi durumunda bunun savaş anlamına geleceğini kaydetti.
Karayılan, “Erdoğan ve AKP’liler şunu iyi bilmeliler ki; böyle bir riske fırsat vermeyiz. Eğer samilerse varsa adım atmalılar. Eğer AKP bu yaklaşımı ertelerse bu savaş anlamına gelir. Seçimden sonra bize karşı savaşacağı anlamına gelir. Yeniden bizi tasfiye etmek ve savaşla sorunu çözmek istiyorlar. Diyarbakır ve Hakkari’de iki gencimiz şehit edildi. Herkes bilsin ki Kürt gençleri sahipsiz değildir. Her şehit edilen gencimizin karşılığı verilir. Buna sessiz kalmayız” diye konuştu.
Akdoğan: Afaki bir geleceğe savruluyorlar
Karayılan’ın açıklamalarına hükümetten cevap gecikmedi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Gerçek dışı, zamansız, yersiz, tahrik edici açıklamalar sürece yarar sağlamaz. Anakronik bir hal, ya geçmişte takılı kalıyorlar ya afaki bir geleceğe veya hayale savruluyorlar. Her sabah düne uyananlar bugünü yakalamazlar, zamanı yaşayamazlar” dedi.