10 binde bir görülen hastalığı nedeniyle Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde dört aydır yoğun bakımda tedavi gören yedi aylık Nisa Özçelik’in yurtdışında yapılabileceği belirtilen ameliyatına izin çıkmadı.
Operasyonun Türkiye’de gerçekleştirilebileceği yönünde rapor veren hastanenin ameliyatı yapacak doktor gösteremediğini savunan baba İsmail Özçelik, “Yeni bir çocuk yapmam önerildi, benim çocuğumun tedavisinde kullanılacak parayla 500 çocuğun tedavi ettirilebileceği söylendi” dedi.
10 binde bir görülen ‘Trunkus arteriozus tip 4’
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşayan dört yıllık evli İsmail Özçelik (33) ve Nefise Özçelik (27) çiftinin yedi ay önce dünyaya gelen ve Nisa adını verdikleri kızları, dokuz günlükken rahatsızlanıp hastaneye kaldırıldı.
Tetkiklerde, Nisa bebeğin, 10 binde bir görülen ‘trunkus arteriozus tip 4’ hastası olduğu anlaşıldı. Söz konusu hastalarda, kalpten kirli kanı temizlemek için akciğere götüren damarı doğuştan bulunmuyor.
Özçelik çifti, bebeklerini sevemeden, çare bulmak için hastane hastane dolaştı.
Cenevre’de ameliyatı yapan doktorla temasa geçildi
Türk Telekom’da çalışan İsmail Özçelik ve ev kadını eşi Nefise Özçelik’in bebekleri Nisa, üç aylıkken Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Nisa bebek dört aydır yaşam destek ünitesine bağlı bir şekilde hayatını sürdürürken, anne ve babası hastalığın tedavi yöntemlerini araştırdı. Özçelik çifti, Türkiye’de gerçekleştirilemeyen operasyonun İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılabildiğini öğrendi.
Cenevre’de ameliyatı yapan doktorla temasa geçen baba İsmail Özçelik, toplam masrafın 1 milyon lirayı bulabileceğini öğrenirken, gerekli izinleri almak için başvuruda bulundu.
Yeni bir çocuk yapmam önerildi
Ege Üniversitesi Hastanesi tarafından ameliyatın burada yapılamayacağının bildirilmesinin ardından aile gerekli tüm izinler için son aşama olarak Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuruldu. Ancak ameliyatın Türkiye’de yapılabileceği gerekçesiyle yurtdışı için izin verilmedi.
Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ‘Türkiye’de bu ameliyat yapılabilir’ dediğini ancak bu operasyonu gerçekleştirecek doktorun bulunamadığını aktaran baba İsmail Özçelik şöyle konuştu: “Yeni bir çocuk yapmam önerildi, benim çocuğumun tedavisinde kullanılacak para ile 500 tane çocuğun tedavi ettirilebileceği söylendi. Bana ‘ameliyat edilebilir’ diye rapor veriyorlar ama ameliyatı yapacak doktor gösteremiyorlar.”
Sağlık Bakanlığı’nın onayı gerekiyor
Dört aydır yoğun bakımda tutulan çocuğu için zamanla yarıştığını vurgulayan Özçelik şunları söyledi: “Başbakanlık’tan ve Sağlık Bakanlığı’ndan yardım bekliyorum. Türkiye’de ameliyat edilecekse bir an önce doktor bulunsun ya da yurtdışında tedavi için gerekli prosedürleri gerçekleştirsinler. İsviçre’ye gitmemiz için Sağlık Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. Onay verdiği takdirde tedavi masrafını ödemek zorunda kalmıyoruz.”