CIA başkanı referandumdan 'endişeli': Türkiye müttefikliğe uygun davranmalı

 

CIA Başkanı Mike Pompeo, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ referandumundan ve Türkiye’deki gelişmelerden endişe duyduğunu söyledi.

Fotoğraf: Reuters

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin davetlisi olarak katıldığı bir programda, Türkiye ile soruları yanıtlayan Pompeo, “Türkiye’deki gelişmelerden endişeli misiniz?” sorusuna tek kelimelik yanıt verdi: “Evet.”

‘Türkiye’nin müttefikliğe uygun davranması gerek’

Pompeo, bu endişelerin ne olduğu sorusuna ise Türkiye ile müttefiklik konusuna değinerek yanıt verdi: “Türkiye bir NATO müttefiki ve buna uygun davranması gerek. Müttefik olmaları gerek. Bunun pek çok boyutu var. İstihbaratla ilgili konuları düşünüyorsunuz, ama daha geniş kapsamlı. Mali hareketler var. Açıkçası oraya gitmek bir iki yıl öncesine kadar olduğundan çok daha az cazip olsa da, son zamanlarda yabancı teröristlerin Suriye’ye geçmesini engelleme konusunda daha iyi iş çıkardılar. Yani bize yardım ettikleri alanlar oldu.”

‘Türkiye’nin verimli müttefikimiz olmadığı yerler de oldu’

CIA direktörü, Türkiye’nin ABD’ye verimli biçimde müttefik olmadığı yerler olduğunu da dile getirerek, “Ama bizim verimli müttefikimiz olmadıkları yerler de oldu. Harikalar. Çok ama çok önemli olan bazı uygulamalara katılmamıza izin veriyorlar. Fakat biz, bu tehdide karşı bizim tam teşekküllü ortağımız olmalarını istiyoruz” dedi.