CHP İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesi hakkında, “Bu şehrin böyle bir önceliği yok” dedi.
AKP’nin 2011 seçim kampanyasından bu yana yapılacağını açıkladığı ancak henüz ihalesine bile çıkılmayan Kanal İstanbul projesinin yaklaşık 10 milyar dolara mal olacağı açıklanmıştı.
ÇED süreci 27 Şubat’ta başlatılan kanal 45 kilometre uzunluğundaki kanal, Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinden geçiyor.
CHP’li İmamoğlu, seçim çalışmaları kapsamında sanayicilerle bir araya geldi.
‘Bu şehre her yıl en az 50 – 55 kilometre metro lazım’
“Kanal İstanbul Projesi hakkında ne düşünüyorsunuz” sorusuna İmamoğlu şöyle yanıt verdi: “Bu şehrin böyle bir önceliği yok. Bu şehirde 40 bine yakın binanın deprem riski var, mülteci sorunu var. Kanal İstanbul’u tartışacak, tek bir dakikasını bile boş buluyorum. 3,5-4 milyar metreküp hafriyatın olduğu, bu hafriyatla birlikte hafriyatın nereye gideceği belli olmayan projeciler sonuç üretiyor. Diyorlar ki ‘Marmara’nın içine Küçükçekmece’nin ağzına ve Avcılar’ın önüne Büyükçekmece gölünün ağzına üç tane ada yapalım.’ Projede bunlar var. Neresi bu adalar, deprem hattı kuşağının tam üstüne. Bu şehrin böyle bir alaboraya böyle bir travmaya ihtiyacı yok. Bakın bu şehrin her yıl en az 50 – 55 kilometre metro üretmesi lazım. Bunun üçte birini başaramadılar. Konu bu, bunu çözelim.”
‘Yeter ki yeşil alanlar yapılsın’
İmamoğlu AKP’nin seçim vaadi olarak planlanan ‘millet bahçesi’ projelerini de değerlendirdi: “Olsun, başımın üstünde yeri var. Yeter ki bu kente yeşil alan yapılsın. Hızlı hızlı yaptılar sağ olsunlar, üç beş tane de açılış yaptılar. Açtıklarının tamamı kadar ben tek başıma Beylikdüzü Yaşam Vadisi’ne park yaptım. Gelsin, görsünler. Niyet etmeniz önemli. Evet yeşil alanlar önceliktir. Bağcılar’da kişi başına düşen yeşil alan 0.5, Esenler’de 0.6, Güngören’de 0.7. Dünyaya bunu anlatırsanız gülerler.”