Kanal İstanbul’un etrafında kurulacak yeni şehri planlamak için büyükşehir belediyesi (İBB), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı arasında protokol imzalandı.

Fotoğraf: DHA
Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre İBB ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) kanal güzergahındaki arazileri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devredilecek. TOKİ’ye devredilen tüm alanlardan elde edilen gelir de kanalın finansmanında kullanılacak.
İBB meclisinde oy çokluğuyla kabul edilen protokol kapsamından Kanal İstanbul ve yeni havalimanını içine alan proje alanının olası afet riskini bertaraf etmek için ruhsatsız, iskansız ve afet riski altındaki yapılar tasfiye edilerek yeni yerleşim alanı olarak kullanılacak.
Kanal İstanbul projesinin geçtiği tüm bölgenin imar uygulaması yapılacak.
Proje alanında yapılacak kanal, yol, kavşak, raylı sistem, alt yapı ve üst yapı donatıları ile arsa üretimi ve geliştirilmesi çalışmaları yapılacak.
Protokole göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 18 ay içinde bölgenin imar planlarını, parselasyon planını ve kentsel tasarım projelerinin yapılmasını veya yaptırılmasını sağlayacak.
Arsa üretimi ve geliştirme alanlarını Ulaştırma Bakanlığı ve TOKİ ile birlikte belirleyecek.
TOKİ de proje alanında kendisine devredilen alanlardan elde edilen geliri kanalın finansmanında ve kentsel dönüşümde kullanacak.
Ulaştırma Bakanlığı Kanal İstanbul inşaatı yapım ihalesine düzenleyerek, ÇED raporunu hazırlayacak.
İBB’nin görevleri
İBB ise Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervinden çıkartılması için gereken işlemleri yapacak.
Proje alanına ilişkin her ölçekte imar planlarını 18 ay içinde etaplar halinde Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunulacak.
Belediye tarafından kanalı kesen mevcut altyapı ve ulaşım sistemlerinin taşınması sağlanacak. İlgili kurum ve kuruluşlara ait planlanan altyapı ve ulaşım sistemlerinin yapımını da İBB sağlayacak