Rize İdari Mahkemesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararını iptal etmesi üzerine Artvin’deki Cerattepe bakır madeninde tüm faaliyetler valilikçe durduruldu.
Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararına ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) itirazda bulunulmuştu. AYM proje için hak ihlali kararı vermiş ve yeniden yargılamanın önünü açmıştı.
Rize İdari Mahkemesi 11 Temmuz’da ‘Cerattepe Bakır Madeni, Kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı’ projesine verilen ÇED olumlu kararını iptal etti.
Bunun üzerine Artvin valiliği 20 Ağustos’ta işletmeye madendeki faaliyetleri durdurması için yazı gönderdi.
Valiliğin açıklaması şöyle:
“Artvin ili, Taşlıca köyü Cerattepe mevkisinde Eti Bakır Cerattepe İşletmesi tarafından işletilmekte olan ‘Cerattepe Bakır Madeni, Kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı’ projesine ait ‘ÇED Olumlu Kararı’ hakkında Rize İdare Mahkemesi tarafından 11.07.2024 tarihinde iptal kararı verilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na intikal eden karar gereği, faaliyet sahibi işletmeye Rize İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu iptal kararına uyulması, proje alanında ve proje kapsamında üretime yönelik herhangi bir faaliyette bulunulmaması, aksi takdirde yasal işlemlerin tesis edileceği Artvin Valiliği’nin 20.08.2024 tarih ve 10237603 sayılı yazısıyla bildirilmiştir. 21.08.2024 tarihinde mahallinde yapılan denetimde üretime yönelik herhangi bir faaliyetin olmadığı tespit edilmiş olup ve mevcut durum tutanak ile imza altına alınmıştır. Ayrıca bahse konu madencilik faaliyetinin durdurulması ile ilgili bilgi talebinde bulunan sivil toplum kuruluşlarına da 21.08.2024 tarih ve 10272019 sayılı yazıyla faaliyetin durdurulduğuna dair bilgi verilmiştir.”
Ne olmuştu?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı ‘ÇED Olumlu’ kararı Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te bakanlıktan yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ikinci raporun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle davası açmıştı.
Yeşil Artvin Derneği avukatları ve uzmanlarının görüşlerinin ardından Cengiz Holding’in avukatı söz alarak davanın reddini talep emiş; bunun üzerine Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın, reddi hakim talebinde bulunmuştu.
Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş.’nin madencilik faaliyetlerine verilen ‘ÇED Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük doğa davası reddedilmişti.