Cameron'dan, 'Türkiye AB'ye giriyor' diyenlere: 30 yıl boyunca ihtimal yok

 

Britanya’da bu Perşembe gerçekleşecek Avrupa Birliği’ndeki (AB) nihai durumla ilgili kararın verileceği referandum öncesi konuşan Başbakan David Cameron, Türkiye’nin AB’ye üye olacağı öne sürülerek oy istendiğini belirterek, “Ancak Türkiye’nin önümüzdeki 30-40 yıl boyunca AB’ye girme ihtimali bulunmuyor” dedi.

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Sunday Times gazetesi için gerçekleştirilen güncel anket, AB’de kalma yanlılarının oranının yüzde 44, ayrılma yanlılarınınsa yüzde 43 olduğunu göstermişti.

İngiltere’nin AB’den ayrılması için yürütülen kampanyalarda, AB pasaportunun, Avrupa Birliği’ne açılan bir kapı olarak resmedildiği posterler kullanılmıştı: “Türkiye (nüfusu 76 milyon) AB’ye katılıyor. ‘Ayrılğa Oy Ver’, denetimi yeniden eline al.”

‘Türkiye’nin Batı eğilimli bir ülke olmasını istiyoruz’

BBC Türkçe’de yer alan habere göre daha önce de Türkiye’nin AB’ye 3000 yılında gireceğini savunan Cameron, şöyle konuştu: “Türkiye’nin Batı eğilimli bir ülke olmasını istiyoruz. Bir demokrasi olmasını, hukukun üstünlüğüne sahip olmasını istiyoruz. Ancak hiç kimsenin bu referandumda Türkiye’nin AB’ye girecek olmasına dayanarak oy vermesini istemem çünkü bu, olmayacak.”

Cameron, kendisine yöneltilen “Türkiye’nin AB’ye katılmasını veto edecek misiniz” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Bunun, bütün referandum tartışması boyunca dikkati başka yöne çekmek için kullanılan en büyük konu olduğunu düşünüyorum. Ülke içinde ya da Avrupa’da, Türkiye’nin gelecek üç on yıl içerisinde AB’ye gireceğini düşünen tek bir uzman bulamam.”

Cameron’a göre Türkiye’nin AB üyeliği ‘çok yakın’: 3000 yılı civarında girerler herhalde

‘Özel statü’ alan Britanya, AB referandumuna hazırlanıyor

Daily Telegraph: Brexit referandumunda en önemli konu ‘Türk sorunu’

Sokak ortasında silahlı saldırıya uğrayan İngiliz vekil Jo Cox hayatını kaybetti

‘Brexit’ yanlıları araştırmalarda öne geçti

Guardian tersinden sordu: Britanya AB’de kalırsa, İngilizler Türkiye’ye doluşur mu?

Britanya’da AB karşıtları öne geçti: Türkiye’nin üyeliği de tartışma konusu