‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza attıkları için ‘terör örgütü propagandası’ yapmakla suçlanan Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Füsun Üstel ve Özyeğin Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Gülsüm Acar’a bir yıl üç ay hapis cezası verildi.
Üstel’in cezası hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği ve ‘pişmanlık beyanı olmadığı için’ ertelenmedi.

Fotoğraf: bianet.org
Bianet’ten Tansu Pişkin’in haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Nüket Esen ilk duruşmasına çıktı. Savunmasını sunan Esen suçlamaları reddetti. Mahkeme, duruşmayı erteleyerek 28 Haziran’da devam etmesine karar verdi.
İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Veli Polat, Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Özyeğin Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Gülsüm Acar üçüncü duruşmalarına çıktı.
Üstel ve Polat’a bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Üstel’in cezası hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği ve ‘pişmanlık beyanı olmadığı için’ ertelenmedi. Karara karşı İstinaf Mahkemesi’nde itiraz yolu açık bırakıldı.
Polat’ın hapis cezası ertelendi. Acar’ın duruşması ise avukatının mazereti gerekçesiyle 12 Nisan’a ertelendi.
Ne olmuştu?
Güneydoğu illerindeki ‘abluka’nın bir an önce son bulmasını talep eden 1100’ün üzerindeki akademisyen, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bir bildiri yayınlamıştı.
Bildirinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, akademisyenleri hedef alarak “Bu aydın müsveddeleri kalkıp devletin bir katliam yaptığından bahsediyor. Ey aydın müsveddeleri, siz karanlıksınız karanlık. Aydın falan değilsiniz. Sizler oraların adresini bilemeyecek kadar karanlık ve cahilsiniz” demişti.
Bunun üzerine imzacı akademisyenler hakkında ‘cadı avı’ başlatılmıştı.