'Büyükada tutukluları' için ortak açıklama: Haklarımızı savunma hakkı temel bir haktır

 

Sekiz insan hakları derneği, Büyükada’da toplantı yaparken gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları savunucuları için ortak bildiri yayınladı.

Soldan sağa üst sıra: İlknur Üstün, İdil Eser, Özlem Dalkıran. Soldan sağa alt sıra: Nejat Taştan, Nalan Erkem, Günal Kurşun…. Görsel bbc.com/turkce’den alınmıştır.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Hak İnisiyatifi, Kadın Koalisyonu, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), Eşit Hakları İzleme Derneği (ESHİD) ve Yurttaşlık Derneği (HYD) imzasıyla yayınlanan bildiride şöyle dendi:

‘Serbest bırakılmalarını talep ediyoruz’

“Haklarında dava açılan hak savunucuları, Türkiye de ve dünyada tanınan hak örgütlerinin yöneticileri ve üyeleridir. Onların yasadışı silahlı örgütlerin üyesi, destekçisi olarak nitelenmesini kabul etmiyoruz. Bu iddiaların hiçbir inandırıcılığının bulunmadığına inanıyoruz. Hak savunucularının bütün yaşamları ve şimdiye kadarki çalışma ve eylemleri olgusal olarak bu tür ithamların saçmalığını ortaya koymaktadır.

Bir kez daha vurgulamak isteriz ki;

Haklarımızı savunma hakkı, temel bir haktır. Hak örgütlerinin ve savunucularının çalışmalarını kolaylaştırmak hükümetler açısından bir görevdir. Türkiye, taraf olduğu ve Anayasanın 90. Maddesi ile iç hukukun parçası haline getirdiği uluslararası ve bölgesel insan hakları sözleşmeleri ve belgeleriyle korunan norm ve standartlar çerçevesinde hak savunucularının korunması konusunda da yükümlülük sahibidir.

Haklarımızı savundukları için insanların suçlanması, gözaltına alınması ve tutuklanması bir insan hakkı ihlalidir. O nedenle, hak savunucularının serbest bırakılmasını ve haklarındaki soruşturma ve davaların ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.

Duruşma, 25 Ekim 2017 Çarşamba günü saat 10.00’da İstanbul Çağlayan Adliyesi‘nin 14 Nolu Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Ne olmuştu?

Aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser’in de bulunduğu 10 insan hakları savunucusu 5 Temmuz’da gözaltına alınmış, 15 günlük sürenin ardından altısı tutuklanırken, dördü adli kontrolle serbest bırakılmıştı. Daha sonra ikisi daha tutuklanmış, böylece sayı sekize yükselmişti

Davada sekiz ismin yanısıra salıverilen iki ismin ‘silahlı terör örgütüne yardım etme’ suçundan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Tutuklu olan İnsan Hakları Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç hakkında ise ‘silahlı terör örgütü üyeliği’nden 15 yıla kadar hapis talep edilmişti.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede şüpheliler hem PKK, hem DHKP-C hem ‘FETÖ’yle ilişkilendiriliyor.

Haklarında 10 ila 15 yıla kadar hapis cezası istenen hak savunucularının davasının ilk duruşması 25 Ekim günü Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülecek.

‘Büyükada tutukluları’ arasında Alman vatandaşı Hivos üyesi Peter Staudtner ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden İsveç vatandaşı Ali Gharavi de bulunuyor.

Diğer tutuklu isimler ise Helsinki Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun ve Veli Acu.

Eşit Haklar İzleme Derneği’den Nejat Taştan ve Hak İnisiyatifi’nden Şeyhmus Özbekli ise tutuksuz yargılanan isimler.

Snowden, ‘Büyükada tutukluları’na destek çağrısı yaptı

Avrupa Konseyi’nden Adalet Bakanı Gül’e: Hak savunucuları serbest bırakılsın

İlk duruşma 25 Ekim günü Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülecek

İsveç, ‘Büyükada tutukluları’ nedeniyle Türk büyükelçiyi üçüncü kez çağırdı

Almanya, ‘Büyükada’ iddianamesini ‘kabul etmedi’: Türkiye’yle temasa geçtik

‘Büyükada’ iddianamesinde yok yok: PKK, DHKP-C, ‘FETÖ’…

‘Büyükada’ iddianamesi: 10 aktiviste 10, birine 15 yıla kadar hapis talebi

Mide kanaması geçiren hak savunucusu Erkem, kelepçeyle muayene edildi

Büyükada tutukluları: İhbarcı tercüman kötü çeviriyordu, kompleks yapmış olabilir

Tutuklu hak savunucusu Üstün: Normal kabul etmek yaşananları meşrulaştırır

Tutuklu hak savunucusu Üstün: Suçluysak TBMM’de yasama yapanlar da ortak

Almanya ve İsveç’ten Türkiye’ye nota: Tahammül edilmesi neredeyse imkansız

Almanya cumhurbaşkanı, yaptırımların arkasında: Dur demek saygı meselesi

Büyükada’daki hak savunucularından iki kişi daha tutuklandı

Af Örgütü, hak savunucularına yakalama kararına tepkili: Absürtlük çıtası yükseliyor

Büyükada’da gözaltına alınıp ‘adli kontrol’le serbest bırakılan iki isme yeniden gözaltı

Sabah duyurdu: Büyükada’da gözaltına alınıp bırakılan dört isme yakalama kararı

Güneş ‘bayrak yarışı’nda öne geçti!

‘Vapurun keyfini çıkarmak’ suçmuş: Bir haftalık insan hakları manzaraları

Af Örgütü’nden tutuklamalara tepki: Türkiye’nin kırmızı çizgiyi aştığı gösterilmeli

Alman hükümetinden Ankara’ya uyarı: AB yardımı kesilebilir

Hak savunucularının tutuklanmasının ardından Merkel: Tamamen haksız

Bu da oldu: Büyükada’da gözaltına alınan hak savunucularından altısı tutuklandı