Beş sivil toplum örgütü ‘OHAL’siz, demokratik, adil, temiz bir seçim’ istediklerini duyurdu. Ortak açıklamayı okuyan yazar Oya Baydar, “Sivil toplumun talebi ve çağrısı demokratik güç birliğidir” dedi.
Bildirinin altında Demokrasi İçin Birlik, Diyalog Grubu, Hak ve Adalet Platformu, Önce Demokrasi ve Yurttaş Girişimi’nin imzası var.
Bianet’ten Beyza Kural’ın haberine göre İstanbul’da Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlenen toplantıya Nesrin Nas, Levent Tüzel, Nurten Eruğrul, Binnaz Toprak, Oya Baydar, Gençay Gürsoy, Ayşenur Arslan, Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın da aralarında olduğu isimler katıldı.
Oya Baydar’ın okuduğu ortak açıklamada siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren kanun teklifine karşı çıkıldı.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Erdoğan AKP’si ve beka sorunu yaşayan MHP, her sağduyulu vatandaşın ve seçmenin adalet duygularını rencide edecek olağanüstü seçim düzenlemeleriyle yazı da gelse, tura da gelse, hatta dikine de gelse seçim meşruiyetini ve güvenliğini hiçe sayarak ne pahasına olursa olsun kazanmayı garantilemek istiyor. Diğer partiler için yüzde 10 barajı korunurken AKP’yle ittifak yapan, aslında iltihak eden partiler baraj engelinden kurtarılarak ittifakın milletvekili sayısı artırılıyor.
‘Kolluk kuvvetleri baskısının önü açılıyor’
Bu düzenleme ile:
• Seçmen kayıtlarının ‘kaydırılması’ ile seçmenin denetimi büyük ölçüde ortadan kaldırılıyor.
• İktidarın atadığı valilerin isteği doğrultusunda seçmen bölgelerinin ve sandıklarının taşınmasını mümkün kılıyor.
• Kaymakamların listelediği memurların sandık kurulu başkanı olarak atanmasıyla, siyasi partilerin seçim denetimi yok ediliyor.
• ‘Seçmenin ihbarı’ ile, seçim sandıklarına kolluk kuvvetleri baskısı ve müdahalesinin önü açılıyor.
• Mühürsüz zarflar geçerli sayılarak şaibe yasalaştırılıyor.
• Oy pusulalarında ittifak için sütun düzenlemesi yapılarak geçersiz olabilecek oyların geçerliliği sağlanıyor.”
Yurttaş Grubu’ndan Nesrin Nas, seçim güvenliği ittifakı ve tüm siyasi partilerin ortak siyasi ahlak sözleşmesi imzalanmasının önemine değindi: “7 Haziran ve 16 Nisan, muhalefetin ittifak kurmadan birlikte davranabildiği örneklerden. İktidar, muhalefeti bir araya gelemez hale getirmeye çalışıyor. Bunu bozacak olan muhalefettir.”
Diyalog Grubu adına konuşan akademisyen Binnaz Toprak, OHAL’siz seçim, ittifak yasasının geri çekilmesi, seçimlere özgür ortamda gidilmesi ve sandığa giren ve çıkan sonuçların uyumlu olması taleplerini dile getirdi.