Eski AB bakanı Egemen Bağış’la Hürriyet gazetesinin eski Ankara temsilcisi Metehan Demir arasında yapıldığı iddia edilen ‘bakara-makara’ konuşması için TÜBİTAK’tan ‘ilginç bir montaj‘ tespiti çıktı.
Balyoz sanıklarının suçlu bulunmasındaki en temel kanıtlardan biri sayılan 5 numaralı CD konusunda dört yıl arayla, yani Cemaat-AKP kavgasından sonra, iki farklı rapor veren TÜBİTAK’ın, ‘bakara-makara‘ kaydında ‘kelimelerin bile parçalanmış hecelerden oluşturulduğu‘ bir montajı tespit etmesi dikkat çekti.
Metehan Demir özür dilemişti
17 Aralık sürecinde sızan ses kaydında, Bağış’ın Demir’e ‘her cuma google’a girip Kuran’da kardeşlik, nankörlük gibi aramalar yaptığını ve beğendiği bir ayeti ‘salladığını’ söylediği öne sürülüyordu. Metehan Demir tepkiler üzerine kayıtla oynandığını savunsa da özür dilemiş, ancak Hürriyet’teki işinden kovulmayı engelleyememişti.
Kaydın gerçek olmadığını savunan Bağış ise suç duyurusunda bulunmuştu.
İşte bizzat Bağış’ın ‘kaydı düzenleyenlerin ve yayınlayanların tespit edilmesi’ talebiyle yaptığı suç duyurusu sonrası istenen bilirkişi raporunda, TÜBİTAK’taki ses uzmanları ‘ istenen yeni kelimelerin türetildiğini‘ tespit etti.
‘İlginç bir uygulama’
TÜBİTAK’ın ‘bakara-makara’ yorumu şöyle:
“Yapılan spectrum incelemesi sırasında tespit edilen kaydın içinde gözlemlenen çok sayıda çıkıntı, bu kaydın çok sayıda farklı kayıttan yararlanılarak oluşturulmuş bir montaj olduğunu ortaya koymuştur. Montajda dikkat çeken bir husus konuşma bütünlüğünü sağlamak için sadece tüm kelimelerden oluşan bir montajdan farklı olarak, kelimelerin dahi parçalanmış hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimelerin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur.”
Kaydın orijinali incelendi mi?
Anadolu Ajansı’nınsa haberinde, bilirkişi raporu için ses kaydının YouTube’dan indirilen versiyonunun incelendiğini vurgulaması dikkat çekti.