Aytunç Erkin: O kasetteki büyükelçi

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Ne dedi İçişleri Bakanı, Habertürk yayınında: “Bu bir iddia değil, ses kaseti de var. Direkt genel başkanın resmi yetkilisi olarak gittiler. Bundan dört ay önce Türkiye’ye gelen ilgili ülkenin içişleri bakanına da kendi ülkesinin büyükelçisinin ‘ne haltlar’ karıştırdığını söyledim.”

Tarih 22 Kasım 2022… Medyaya yansıyan haber metnini okuyalım: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile bakanlıkta bir araya geldi. Soylu ve Faeser, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptı.” O zaman Bakan Soylu’nun iddia ettiği büyükelçi Alman! Bu isim AB Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut olabilir mi?

Bu arada CHP’nin de konuyla ilgili mutlaka açıklama yapması gerekiyor! Aylardır iddialarda bulunan Soylu’yla ilgili de suç duyurusu yaptılar mı? Gerçekten bir pazarlık yapıldı mı? Sonuçta ortada bir ses kaseti iddiası var! Soylu ısrarlı, Çeviköz yalanladı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “O kayıt nasıl elde edildi? Mahkeme kararı var mıydı?” sorusu dün yöneltildi. Soylu, “Birisi ajanlık faaliyeti yapıyorsa Türkiye Cumhuriyeti’nin takip etmesi görevidir. Tüm devletler kendilerini ajanlık faaliyetine karşı korur. Görüşmeler ajanlık faaliyeti ve devletin kayıtlarında var” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz de Soylu’nun açıklamaları üzerine dün akşama doğru açıklama yaptı. Çeviköz, iddiaların asılsız olduğunu söyledi ve Kılıçdaroğlu’nun 29 Nisan tarihinde yaptığı, “Son 10 günde girişilecek en pis işleri biliyorum. Ve onlara diyorum ki: Azıcık sağduyu!” açıklamasını işaret etti: “Kritik görevlerde bulunmuş, bu ülkenin onurlu bir diplomatı olarak altını çizmek isterim ki espiyonaj suçtur ve asla kabul edilemez. Türkiye’nin kurtarıcı ve kurucu partisine ve şahsıma yönelik bu ithamları bir kere daha reddediyorum.”

Aytunç Erkin’in yazısı