• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

AYM'nin gerekçeli Can Atalay kararı: Yargıtay, AYM içtihadına aykırı davrandı

27/10/2023 11:35

CANAN COŞKUN

canancoskun@diken.com.tr

@canancoskun

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı.

AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. 


Can Atalay. (TİP)
Can Atalay. (TİP)

Resmi Gazete’de yayınlanan 35 sayfalık gerekçeli kararda HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Leyla Güven ile CHP’li Enis Berberoğlu’nun milletvekillikleri düşürülmesiyle ilgili AYM’nin verdiği ihlal kararları hatırlatıldı. Kararın öne çıkan kısımları şöyle:

‘Müdahale yargılamaya devam edilmesiyle başladı’

  • Yargılamaya ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesiyle birlikte başvurucunun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkına müdahale edilmeye başlandığı kabul edilmiştir.
  • Bugüne kadar hangi suçların Anayasanın 14’üncü maddesinin ikinci fıkrası dahil olduğunun ikinci fıkranın genel ifadelerinden hareketle tutarlı biçimde belirlendiğini söyleyebilmek zordur. Anayasa’nın 14’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında “Bu hükümlere aykırı faaliyette bulunanlar hakkında uygulanacak müeyyideler kanunla düzenlenir” hükmüne yer verilmiştir. Kanun koyucu ceza kanunlarında birçok suç tipini düzenlemiş olmasına karşın bu suç tiplerinden hangilerinin Anayasa’nın 14’üncü maddesi kapsamında olduğu TBMM iradesinin ürünü olan bir kanunla belirlenmiş değildir. 
  • Anayasa’nın 14’üncü maddesinde maddesindeki durumlar: Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.

İçtihadın değiştirilme gerekçesi yok

  • Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi kararında Yargıtay’ın önceki içtihatlarından farklı olarak Anayasa’nın 14’üncü maddesi kapsamında kaldığı düşünülen suçlar sayma yoluyla gösterilmiş, ancak içtihadın neden değiştirildiğine, Anayasa’nın 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki “Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki durumlar” ibaresi maddenin tümüne atıf yaptığı halde bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkralarının niçin tamamen değerlendirme dışında bırakıldığına ilişkin makul bir gerekçeye yer verilmemiştir.

‘Yargıtay kararları belirsizliği ortadan kaldırmakta yetersiz’

  • Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin başvuruya konu kararında Anayasa’nın 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki durumlar” ibaresine ilişkin olarak bu madde metni üzerinden yaptığı yorumların kuralda bir belirlilik ve öngörülebilirlik sağladığını söylemek mümkün değildir. Yargıtay kararları söz konusu belirsizliği ortadan kaldırmakta yetersiz kalmaya devam etmektedir. Belirliliği sağlama görevi kanun koyucunundur. 

Mevcut uygulama orantısız müdahaleleri önlemiyor

  • Mevcut uygulama, milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarına bir ceza soruşturma veya kovuşturmasıyla yapılabilecek keyfi ve orantısız müdahaleleri önlemeye elverişli değildir. Milletvekillerinin gereksiz müdahale kaygı ve baskısı taşımalarına neden olacak olan bu uygulama, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına ağır bir müdahale biçimidir ve dokunulmazlığın meclisçe kaldırılması veya yargılamanın milletvekilliği görevinin sonuna kadar bekletilmesi gibi daha güvenceli diğer başka usuller varken kanun koyucu bu alanı anayasal güvenceleri sağlayan bir kanunla düzenlediği müddetçe başvurulmaması gereken bir yöntemdir. 

‘Yorum yasağına aykırı hareket edildi’

  • Anayasa’nın açık hükmüne ve AYM’nin açık içtihadına rağmen temel hak ve özgürlüklerin Anayasa’da belirtilenden daha geniş şekilde sınırlandıran bir yorum tercih edilerek Anayasa’nın “Temel hak ve hürriyetlerinin kötüye kullanılmaması” başlıklı 14’üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan yorum yasağına aykırı hareket edilmiştir.

‘Bireysel başvuru yolu etkisizleşir’

  • Kamu gücünü kullanan organların aynı ihlallerinin devam etmesi, AYM’nin iş yükünü artırarak bireysel başvuru yolunu etkisizleştireceği gibi kararların sonuçlarının yalnızca somut olaya uygulanması bireysel başvurunun temel hak ve özgürlükleri koruma işlevini de olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kamu gücünü kullanan organlar gerektiğinde, ihlalin tekrarlanmamasına yönelik genel tedbirler almak ve AYM kararları doğrultusunda bu ihlalin hukuk aleminde sebep olduğu sonuçları telafi etmek zorundadır. 
  • Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM içtihadına aykırı davranmış, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmemiş, aksine başvurucunun anayasal haklarını -Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak- daraltıcı bir şekilde yorumlamak suretiyle ihlal etmiştir. 

Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı. Kararın bu nedenle Atalay’ın yargılandığı Gezi Parkı davasının esasına ilişkin bir değerlendirme içermediği belirtildi.

Karşı oy kullananlar 

AYM Başkanı Zühtü Arslan da dahil olmak üzere dokuz üyenin hak ihlali kararına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı üyeler Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, İrfan Fidan ve Muhterem İnce ile Abdullah Gül döneminde atanan Muammer Topal katılmadı. İnce dışındaki üyelerin karşı oy kullanmalarının gerekçesi şöyle:

“Can Atalay’ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkıyla kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin çoğunluk görüşüne AYM’nin Gergerlioğlu kararına eklenen farklı gerekçe ve Leyla Güven kararına karşı kullanılan karşı oy içeriğinde dile getirilen görüşler çerçevesinde iştirak edilmemiştir”

Muhterem İnce’yse “Bu kararda tartışılan temel anayasal sorunla aynı mahiyetteki sorunun tartışıldığı Leyla Güven kararında karşı oy kullanan üyelerin karşı oylarında belirttikleri gerekçelerle mahkememiz çoğunluğunun tespit ettiği ihlal sonucuna katılmıyorum” dedi. 

Ne olmuştu? 

Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay, Hatay’dan TİP milletvekili seçilmişti. Avukatları, Atalay’ın mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulunmuş ama Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi bu talebi reddetmişti.

AYM, Atalay’ın bireysel başvurusunu önceki gün değerlendirmiş, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkı ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine hükmetmişti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. AYM, söz konusu kararı dün geç saatlerde İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 

Mahkeme kaynaklarından edinilen bilgiye göre, mahkeme başkanı Mesut Özdemir dün (26 Ekim) başka duruşmaları bitirdikten sonra öğle saatlerinde adliyeden ayrıldı ve dönmeyeceğini söyledi. Mahkeme kaynakları, daha sonra başkan Özdemir’in adliyeye döndüğünü ve odasında heyetle görüşme yaptığını aktardı. Özdemir’in odasında heyetin daha önce AKP’den milletvekilliğine soyunan üyesi Murat Bircan ve başka bir üye hakimin bulunduğu gözlendi. 

Can Atalay davası: Hakim ‘firar etti’

AYM’den Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı

Kategori:Diken özel, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Benzin ve motorinde büyük indirim bekleniyor: Güncel akaryakıt fiyatları

Benzin fiyatlarında (litre) 2 lira 67 kuruş, motorinde de 4 lira 4 kuruş indirim bekleniyor.

Japonya'da ABD askerine 'tecavüz' suçlamasıyla yedi yıl hapis

Japonya’nın güneyindeki Okinawa’da 2024’te bir kadına tecavüz girişiminde bulunmakla suçlanan ABD Deniz Piyadesi Jamel Clayton’a yedi yıl hapis cezası verdi.

New York'un ilk Müslüman belediye başkanı olmaya aday: Zohran Mamdani

Uganda doğumlu ve Hint asıllı Müslüman Zohran Mamdani, Demokrat Parti’nin New York belediye başkanlığı ön seçimlerini kazandı.

Meclisten geçti: İran, Atom Enerjisi Ajansı'yla işbirliğini askıya alıyor

İran Meclisi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’yla (IAEA) işbirliğini askıya alan yasa tasarısını kabul etti. Yasanın yürürlüğe girmesi için İran Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayı gerekiyor.

İbrahim Maalouf ile Hüsnü Şenlendirici Harbiye'de buluştu

Ünlü trompet sanatçısı İbrahim Maalouf eşi şarkıcı ve oyuncu Hiba Tawaji’yle klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici Harbiye’deki konserde buluştu.

Bu hafta yedi film vizyonda: 28 Ekim 1923'e yolculuk
İstanbul'da kişiselleştirilmiş kartlara hafta sonu ulaşım ücretsiz

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 794 gündür hapiste

YAZARLAR

Kemal Kılıçdaroğlu: Var olmadan var olamamak

Arda Ekşigil

Bihter Ziyagil'in 15'inci ölüm yıldönümü ve Aşk-ı Memnu efsanesi

Meşerret Şerbetçi

Sessiz çöküş: Anoreksiya nervoza

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

İlke mi, kural mı?

Mustafa Dağıstanlı

Bir Kürt feminist Halide Dündar'ın hikâyesi

Murat Sevinç

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

GÜNÜN 11’İ

Barış Pehlivan: Altaylı'nın adının o suçlamayla yan yana gelmesi imkânsız

Pınar Erişen: Zeytinyağı, dünya çapında 'altın sıvı' olarak bilinir

Esfender Korkmaz: Türklerin azınlıkta kalacağı kimsenin aklına gelmezdi

Fatih Yaşlı: Düşmanına karşı nükleer silah kullanan tek bir ülke var; Amerika Birleşik Devletleri

Kaan Sezyum: Koskoca sarayın danışmanları su sıcaklığı tespiti yapıyor

Emre Alkin: Spor kulübü başkanı olduklarında nasıl davranıyorlarsa fabrikalarını da o şekilde yönetiyorlar

Akif Beki: Hayvanları koruma derneği başkanının horoz dövüştürdüğü dünyada Trump'ın barış adamı rolüne soyunması yine de şaşırtıcı

Abbas Güçlü: Sınavlarda soru sorulmayan dersler zerre kadar ciddiye alınmıyor

Çiğdem Toker: Zeytin köylüleri için, maden yasa teklifi, sadece zeytinliklerinin kaybı anlamına gelmiyor

Erdal Sağlam: Akaryakıt fiyatlarının haziran enflasyonuna doğrudan etkisi 0,3 puan civarı

Yunus Paksoy: 'Ana karakter' olmak zorunda hisseden Trump, sazı eline aldı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×