Ayhan Bora Kaplan davasında karar açıklandı. Kaplan’a 68 yıl hapis cezası verdi.
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 61 sanığın yargılandığı davada Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar ve taraf avukatları katıldı.
Mahkeme başkanı sanık ve avukatlarının soruşturmanın genişletilmesi taleplerini reddettiklerini belirterek, sanıkların son sözlerini sordu.
‘Ben bu ülke için bedel ödedim, adaletinize inanmıyorum’
Ayhan Bora Kaplan mahkemenin ‘yargılama yapmış’ gibi göründüğünü öne sürdü ve şöyle dedi: “Hangi delili topladınız? Amaç burada ceza vermek. Ben sizin adaletinize inanmıyorum. Hırsızlık dosyası üç yıl sürüyor. 61 sanıklı örgüt davasını yedi ayda bitiriyorsunuz. Ben bu ülke için bedel ödedim.”
Sanıklar lehine deliller toplanmadığını savunan Kaplan şöyle devam etti: “Sizin verdiğiniz karar benim gözümde yok hükmünde. Ne karar verirseniz verin umurumda değil.”
İzleyici sıralarında bulunan bazı kişilerin alkışa başlaması üzerine mahkeme başkanı sessiz olunması konusunda uyarıda bulundu. Bunun üzerine Kaplan, mahkeme başkanına tepki gösterdi. Başkanın talimatı üzerine Kaplan duruşma salonundan çıkarıldı.
Diğer sanıkların da son sözlerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı:
- Kaplan’a ‘silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘sekiz kişiye yönelik kasten yaralama’, ‘iki kişiye yönelik kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, ‘ağırlaşmış yaralamaya azmettirme’ ve ‘suçluyu kayırmaya azmettirme’ suçlarından toplam 68 yıl hapis
‘Silahlı suç örgütüne üye olma’ suçlamasıyla verilen hapis cezalarıysa şöyle:
- Fethi Koyuncu beş yıl
- Muhammet Kaplan, Tansel Aktan ve Yusuf İzzet Savaş üç yıl dokuzar ay
- Kanber Keskin üç yıl bir ay 15 gün
- Adnan Kaplan, Burak Kapucu, Deniz Urcan, Emir Akyol, Fatih Güler, Hasan Aslantaş, Hasan Can Saraçoğlu, Levent Erdoğan, Mahmut Gökhan Çanga, Mehmet Karakuş, Metehan Oktay, Muhammed Mustafa Deniz, Murat Altay, Mutlu Ayaş, Sercan Keleş, Ufuk Demirci, Emre Karataş, Ersoy Yahya ve Umutcan Yıldırım iki yıl altışar ay
- Ali Dönmez, Arif Buğra Meşe, Ertan Yigen, Furkan Anıl Bahar, Murat Sağlam, Uğur Pekşen iki yıl birer ay
- Gökhan Gülümser iki yıl
‘Silahlı suç örgütüne yardım etmek’ suçlamasıyla verilen cezalarsa şunlar:
- Gürkan Ünüvar ve Kozan Umut Öztürk bir yıl üçer ay
- Necdet Atilla Çiftçi’ye bir yıl 15 gün
Sanık ve avukatlarının son sözlerinin alınmasının ardından mahkeme heyeti hükmü açıkladı.
Beraat edenler
‘Silahlı suç örgütüne üye olma’ suçundan beraatına karar verilen isimlerse şöyle:
- Ali Şallı
- Aydın Eralp
- Barış Kurt
- Berk Uğur
- Cemil Kumaşçıoğlu
- Doğukan Bağcı
- Doğuşcan Uğurlu
- Ferit Çelik
- İsa Aktaş
- Koray Erbakan
- Muammer Çetinkaya
- Muhittin Mert Koçoğlu
- Mustafa Koç
- Mümin Ali Beldek
- Oğuz Ercengiz
- Tuncay Ercengiz
- Umut Can Nergiz
- Volkan Bozkurt
- Yunus Fener
Bazı sanıklara ayrıca hapis cezası verildi
- ‘Kasten yaralama’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’dan Barış Kurt 10 yıl dokuz ay 10 gün
- Muhammet Kaplan ve Adnan Kaplan 17 yıl üçer ay
- Burak Kapucu 12 yıl bir ay 15 gün
- ‘Kasten yaralama’dan Fethi Koyuncu sekiz yıl üç ay, Tansel Aktan altı yıl, Kanber Keskin, Bayram Ali Aydınlı ve Ertan Yigen bir yıl altı ay 22’şer gün, Yusuf İzzet Savaş, Umutcan Yıldırım, Metehan Oktay ve Muhammed Mustafa Deniz bir yıl 15’er ay
- Metehan Oktay ve Mustafa Deniz’e ‘6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet’ten bir yıl 6’şar ay
- Mahmut Gökhan Çanga ve Sercan Keleş ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’dan altışar yıl
- Deniz Urcan’sa ‘suçluyu kayırma’dan bir yıl hapis cezası verildi.
Serdar Sertçelik’in dosyası ayrıldı
Firari Serdar Sertçelik’in de olduğu altı sanığınsa dosyası ayrıldı.
Sanıklar Bora Kaplan, Muhammet Kaplan, Adnan Kaplan ve Fethi Koyuncu’nun tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, tutuklu 13 sanığınsa tahliyesini kararlaştırdı.
Ayhan Bora Kaplan davası ne?
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın göreve geldiği ilk andan itibaren hedefine koyduğu suç örgütlerinden biri Ayhan Bora Kaplan ve çetesi oldu.
Kaplan’ın eski içişleri bakanı Süleyman Soylu’yla yakın olduğu iddia ediliyordu. Bu iddia çok konuşulunca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Soylu’ya sahip çıkmıştı.
Kaplan ve ekibi 7 Eylül’de Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışına kaçmak üzereyken gözaltına alındı. Kaplan, hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘kasten yaralama’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından yakalama kararı bulunuyordu.
Gözaltına alınan Kaplan, 12 Eylül’de çıkarıldığı Ankara Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Operasyonda gözaltına alınan diğer 28 kişiden 13’ü tutuklanırken, 15 şüpheli hakkındaysa adli kontrol kararı verildi. Genişletilen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2’nci sınıf Emniyet Müdürü N.A.Ç. de adli kontrolle serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’ın da adı çok konuşuldu. Kaplan’ın, Kocaman’a lüks bir villa ve otomobil hediye ettiği iddia edildi. Kocaman, Kaplan’la görüştüğünü doğruladı ama hediyeleri yalanladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın soruşturmayla ilgili MİT’ten özel rapor istediği de kulislere yansıdı. Erdoğan’ın, Kaplan’la görüştüğü ortaya çıkan Kocaman’a da randevu vermediği söylendi.
Ankara başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmayı tamamladı. 28’i tutuklu 61 şüpheli hakkında düzenlenen iddianame ceza mahkemesine gönderildi.
Savcılık iddianamede bir şüpheli hakkında silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, beş şüpheli hakkında silahlı suç örgütü yönetmek, 51 şüpheli hakkında silahlı suç örgütüne üye olmak ve üç şüpheli hakkında silahlı suç örgütü içerisindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçlarından ceza istendi.
Şüpheliler hakkında ayrıca silahlı suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenen kasten öldürme, kasten yaralama, eziyet, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, yağma, suçluyu kayırma, suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme ve suç üstlenme suçlarından da ceza talep edildi.
İddianamede örgütün Kaplan’ın talimatı ve bilgisi doğrultusunda şu suçları işlediği belirtildi:
- Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi
- Altan T., Murat Y., Serhat T. ve Serdar H.’nin silahla yaralanması
- Erkan D.’nin iki gün boyunca alıkonularak işkence edilmesi
- Mehmet Taha E.’nin sahibi olduğu işletmelerin zorla alınması
- Muhammed S.’nin iki otomobilinin gasp edilmesi ve zorla çek yazdırılması
- Emirhan B.’nin darp edilmesi