Avrupa’ya gönderdiği kuru incirlerde ‘aflatoksin’ çıktığı öne sürülen Aydın’ın İncirliova ilçesindeki Günaydınlar şirketi iflas etti.
Diken’in peş peşe gündeme getirdiği pestisit haberleri üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmıştı. Bakanlık, Avrupa sınırından ‘zehirli madde’ denerek geri gönderilen gıdaların yüzde 100 kontrol edildiğini, mevzuata uygun olmayan ürünlerin imha edildiğini savunmuştu.
Bakanlığın açıklamasından sonra bildirimler devam etmişti.
En son 12 Aralık’ta Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF’nin duyurduğuna göre İtalya, sınır kontrolünde Türkiye’den gelen kuru incirlerde Aflatoksin B1 tespit etti.
Sınırda yapılan analizlerde tespit edilen 22,7 ± 3,0 µg/kg – ppb. İzin verilen limitse 6 µg/kg – ppb. Yani 3,6 kat daha fazla zehirli madde tespit edildi.
İHA’nın haberine göre Kazım Günaydın’ın sahibi olduğu Günaydınlar incir işletmesi, ihraç ettiği ürünlerde ‘aflatoksin’ tespit edilmesi nedeniyle ürünlerini imha etti. Çok sayıda ürününün bu şekilde döndüğü öne sürülen işletme sonunda iflas etti.
Aydınpost da haberinde 280 işçinin çalıştığı işletmede ödemelerin durma noktasına geldiğini belirtti. Son dönemde 65 işçinin çalışmaya devam ederken bu işçilerin de 3 aydır maaşlarını alamadığı belirtildi.
Gazetenin iddiasına göre işletme sahibi Günaydın, cuma eşyalarını toplayarak üretim tesisinden ayrıldı ve bir daha dönmedi.
İşçiler, maaşlarını alamadıkları için büyük zorluk yaşadıklarını söylerken incir üreticileri ve tüccarlar da teslim ettikleri ürünlerin karşılığını alamamaktan şikayetçi.
Aflatoksin nedir?
Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde şu tanım yer alıyor: “Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1’dir.”
Bakanlık sitesinden ayrıca ‘tüketicilerin korunması için ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alındığını ve bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analiz edildiğini’ belirtiyor: “Zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmaz.”