• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

'Atatürkçü ilahiyatçılar'dan Diyanet'e 'laiklik' çağrısı: 'Gerektiği gibi' sahip çıkın 

19/09/2017 21:50

Kendilerini ‘Atatürkçü Cumhuriyetçi’ diye niteleyen bir grup ilahiyatçı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ‘laikliğe sahip çıkma görevini gerektiği gibi yerine getirmeye’ çağırdı.


Dokuz ismin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Diyanet’in bir Cumhuriyet kurumu olduğu vurgulanarak “Kuruluşuna büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülük ettiği başkanlık, Cumhuriyetimizin temelini oluşturan laiklik ilkesi ve millilik vasfı doğrultusunda görev yürütmek zorundadır” dendi.

‘Zımni bir onayın faili’

Bunun anayasal bir zorunluluk kadar, kurucu kadroya karşı gösterilmesi gereken bir vefa borcu olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Ne var ki Diyanet İşleri Başkanlığı, uzun yıllardır anayasal çizgisinin dışına çıkmakta, laiklik karşıtı akım ve uygulamalar karşısında en hafif ifadeyle sessiz kalarak zımni bir onayın faili olmaktadır. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından Diyanet İşleri Başkanlığının binlerce personeli hain örgütle bağlantısı nedeniyle görevden alınmıştır. FETÖ terör örgütü liderinin bir zamanlar Diyanet personeli olarak çalıştığı da herkesçe malumdur.”


‘Laiklik karşıtı oluşumlara mensubiyet duyan ciddi sayıda personel var’

Din İşleri Yüksek Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2017’de yayınlanan ‘Kendi Dilinden FETÖ: Örgütlü Bir Din İstismarı’ adlı kitaba atıf yapılan açıklamada, Diyanet’in ‘FETÖ ve öncülleri’ne karşı darbe girişimi sonrasına dek tepkisiz kaldığı savunuldu: “Diyanet İşleri Başkanlığı, FETÖ elebaşının, başkanlığın yönetimindeki camilerde ‘Vaiz’ ünvanıyla 1970’li yıllardan beri yapmış olduğu konuşmalarından haberdardır. Başkanlığın, söz konusu çalışmada İslam dışı ilan ettiği bu konuşmalardan, murakıpları ve müfettişleri vasıtasıyla haberdar olması kuvvetle muhtemeldir. Buna karşın, 15 Temmuz 2016 silahlı kalkışmasını izleyen günlere kadar, bu terör örgütü ve onun fikir öncülleri hakkında herhangi bir tepki koymaması oldukça düşündürücüdür. Bugün dahi kurum bünyesinde gerici ve laiklik karşıtı oluşumlara mensubiyet duyan ciddi sayıda personelin bulunduğunu tahmin etmek hiç de zor değildir.”

‘Laiklik konulu hutbe okutulsun’

Diyanet’i ‘en temel görevlerinden olan Cumhuriyete ve onun vazgeçilmez ilkesi olan laikliğe sahip çıkma görevini gerektiği gibi yerine getirmeye’ çağıran ‘Atatürkçü Cumhuriyetçi ilahiyatçılar’ın önerileri şöyle:

“1- Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm yurtta Cuma hutbelerinde din ve vicdan özgürlüğünün yanı sıra, bu özgürlüğün ve çağdaş devlet sisteminin teminatı olan laikliğin önemini anlatmak zorundadır. Bu sebeple laiklik konulu vaaz ve hutbeler hazırlatılıp vaiz ve imam hatiplere okutulmalıdır.

2- Başkanlık, her yıl Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde olduğu gibi; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi milli günlerimizde de cami cemaatine ve tüm halkımıza yönelik mesajlar yayınlamalı, Anıtkabir’deki törenlere başkan düzeyinde katılım sağlamalıdır.

3- Başkanlık; kurucu önderimiz büyük Atatürk’ün anma yıldönümü olan 10 Kasım günlerinde de Atatürk’ü konu alan etkinlikler düzenlemeli ve son dönemde artan, Atatürk’e yönelik saldırılara karşı sesini yükseltmelidir. Bu konuda, Milli Mücadele’de Atatürk’e destek veren 153 din adamından örnekler verilmeli ve bu şahsiyetler, yeni nesillere tanıtılmalıdır.

4- Başkanlığın internet sitesine büyük Atatürk’ün fotoğrafı ve hayat hikayesi konulmalıdır.

5- Başta Alevi ve Caferi yurttaşlarımız olmak üzere İslam’ın farklı yorumlarına mensup bütün Müslümanlara ve ilaveten tüm farklı inanç sahiplerine yönelik her çeşit ayrımcı tutum ve uygulamaların son bulması için kurum tarafından ciddi ve samimi gayret gösterilmelidir.

6- Diyanet İşleri merkez ve taşra teşkilatı; mezhep, tarikat ve cemaatların baskısından kurtarılmalıdır.”

‘FETÖ’ eleştirilerinin hedefindeki Diyanet’in yeni başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş

Erdoğan’dan Diyanet’e ‘FETÖ’ eleştirisi: Defalarca ikaz yaptık, geç kalındı

HDP, Mehmet Görmez’e çattı: Sen ne yaptın da bu helalliği hak ettin?

‘Cübbeli Ahmet’ten Diyanet’e veda eden Görmez’e: Daha tehlikelisi gelmedi

Görmez’in vedası Davutoğlu’nu ‘üzdü’: FETÖ gibi fitne odaklarının hedefi yapıldı

Görmez’in Diyanet’e vedasında ‘FETÖ özeleştirisi’: Bir daha 40 yıl gecikmemeli

Beklendiği gibi: Diyanet İşleri Başkanı Görmez emekli oldu

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Roma dondurması meselesi

‘Roma dondurması’ diye bir şey yok. İlla da bir yerin dondurmasından bahsedeceksek dondurmayı İtalya’ya ve dünyaya öğreten Veneto’yu anabiliriz.

İran'da okullar ikinci bir duyuruya kadar tatil, İsrail'de OHAL 30 Haziran'a uzatıldı

İran’da tüm eğitim kurumları ikinci bir açıklamaya kadar tatil edilirken İsrail’de olağanüstü hal ve kısıtlamalar 30 Haziran’a kadar uzatıldı.

Trump: İsrail ve İran yakında barışacak

ABD Başkanı Donald Trump, yakın zamanda İsrail ile İran arasında barış olacağını belirterek “Çok şey yapıyorum ve hiçbir şey için takdir görmüyorum” dedi.

Edirne'de buğday tarlası yandı

Edirne’nin Keşan ilçesinde buğday tarlası yandı.

İsrail: İran'dan şu ana kadar 200'den fazla füze fırlatıldı; 13 kişi öldü, 380 kişi yaralandı

İsrail hükümeti, İran’ın şu ana kadar 200’den fazla füze fırlattığını açıkladı. Saldırılarda 13 kişi öldü. Yaralanan 380 kişiden dokuzun durumunun ağır, 30’unun orta, 341’ininse hafif olduğu belirtildi.

Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda konuştu: 20 ülkeli 'güvenlik konseyi' öneriyoruz
Fatih'te Narlıkapı Surp Hovhannes Kilisesi'ne taşlı saldırı: Ermenilere ölüm

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 784 gündür hapiste

YAZARLAR

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

Yanlış 'tarafında' bu ısrar acep nedendir?

Mustafa Dağıstanlı

Mutluluk pazarlama

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Eşitlik korkusu ve 12 Eylül darbesinin büyük zaferi

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Murat Muratoğlu: Enerji fiyatları kıpırdadı mı, en sert darbeyi Türkiye yiyor

Aytunç Erkin: Bayramdan önce Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kılıçdaroğlu'na bir not iletti

Esfender Korkmaz: TOKİ'yi çayır ve meralardan uzak tutmalıyız

Orhan Uğuroğlu: iktidar, muhalefet ile görüşerek ortak bir 'milli strateji' belirlemeli

Uğur Emek: Büyük Ortadoğu Projesi çevresinde olan bitene bakınca insanın kanı donuyor

Taha Akyol: Netanyahu gibi bir haydudun çağrısı üzerine, bir ayaklanma olmaz kanaatindeyim

Abbas Güçlü: Üniversitelerimizi bilim üreten entelektüel birikimin kaleleri olmaktan çıkartıp meslek okulları haline indirgedik

Zeynep Aktaş: En güçlüsü yine altın

İlber Ortaylı: Türkiye'nin parlak geleceğinden bir genç bu beldeye uğradı; Ferdi Zeyrek

Orhan Bursalı: Nefret edilen rejim

Ege Cansen: İhracatçı firmalarımız zorlanıyor

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×