Kendilerini ‘Atatürkçü Cumhuriyetçi’ diye niteleyen bir grup ilahiyatçı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ‘laikliğe sahip çıkma görevini gerektiği gibi yerine getirmeye’ çağırdı.
Dokuz ismin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Diyanet’in bir Cumhuriyet kurumu olduğu vurgulanarak “Kuruluşuna büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülük ettiği başkanlık, Cumhuriyetimizin temelini oluşturan laiklik ilkesi ve millilik vasfı doğrultusunda görev yürütmek zorundadır” dendi.
‘Zımni bir onayın faili’
Bunun anayasal bir zorunluluk kadar, kurucu kadroya karşı gösterilmesi gereken bir vefa borcu olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti: “Ne var ki Diyanet İşleri Başkanlığı, uzun yıllardır anayasal çizgisinin dışına çıkmakta, laiklik karşıtı akım ve uygulamalar karşısında en hafif ifadeyle sessiz kalarak zımni bir onayın faili olmaktadır. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından Diyanet İşleri Başkanlığının binlerce personeli hain örgütle bağlantısı nedeniyle görevden alınmıştır. FETÖ terör örgütü liderinin bir zamanlar Diyanet personeli olarak çalıştığı da herkesçe malumdur.”
‘Laiklik karşıtı oluşumlara mensubiyet duyan ciddi sayıda personel var’
Din İşleri Yüksek Kurulu kararıyla 12 Temmuz 2017’de yayınlanan ‘Kendi Dilinden FETÖ: Örgütlü Bir Din İstismarı’ adlı kitaba atıf yapılan açıklamada, Diyanet’in ‘FETÖ ve öncülleri’ne karşı darbe girişimi sonrasına dek tepkisiz kaldığı savunuldu: “Diyanet İşleri Başkanlığı, FETÖ elebaşının, başkanlığın yönetimindeki camilerde ‘Vaiz’ ünvanıyla 1970’li yıllardan beri yapmış olduğu konuşmalarından haberdardır. Başkanlığın, söz konusu çalışmada İslam dışı ilan ettiği bu konuşmalardan, murakıpları ve müfettişleri vasıtasıyla haberdar olması kuvvetle muhtemeldir. Buna karşın, 15 Temmuz 2016 silahlı kalkışmasını izleyen günlere kadar, bu terör örgütü ve onun fikir öncülleri hakkında herhangi bir tepki koymaması oldukça düşündürücüdür. Bugün dahi kurum bünyesinde gerici ve laiklik karşıtı oluşumlara mensubiyet duyan ciddi sayıda personelin bulunduğunu tahmin etmek hiç de zor değildir.”
‘Laiklik konulu hutbe okutulsun’
Diyanet’i ‘en temel görevlerinden olan Cumhuriyete ve onun vazgeçilmez ilkesi olan laikliğe sahip çıkma görevini gerektiği gibi yerine getirmeye’ çağıran ‘Atatürkçü Cumhuriyetçi ilahiyatçılar’ın önerileri şöyle:
“1- Diyanet İşleri Başkanlığı, tüm yurtta Cuma hutbelerinde din ve vicdan özgürlüğünün yanı sıra, bu özgürlüğün ve çağdaş devlet sisteminin teminatı olan laikliğin önemini anlatmak zorundadır. Bu sebeple laiklik konulu vaaz ve hutbeler hazırlatılıp vaiz ve imam hatiplere okutulmalıdır.
2- Başkanlık, her yıl Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde olduğu gibi; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi milli günlerimizde de cami cemaatine ve tüm halkımıza yönelik mesajlar yayınlamalı, Anıtkabir’deki törenlere başkan düzeyinde katılım sağlamalıdır.
3- Başkanlık; kurucu önderimiz büyük Atatürk’ün anma yıldönümü olan 10 Kasım günlerinde de Atatürk’ü konu alan etkinlikler düzenlemeli ve son dönemde artan, Atatürk’e yönelik saldırılara karşı sesini yükseltmelidir. Bu konuda, Milli Mücadele’de Atatürk’e destek veren 153 din adamından örnekler verilmeli ve bu şahsiyetler, yeni nesillere tanıtılmalıdır.
4- Başkanlığın internet sitesine büyük Atatürk’ün fotoğrafı ve hayat hikayesi konulmalıdır.
5- Başta Alevi ve Caferi yurttaşlarımız olmak üzere İslam’ın farklı yorumlarına mensup bütün Müslümanlara ve ilaveten tüm farklı inanç sahiplerine yönelik her çeşit ayrımcı tutum ve uygulamaların son bulması için kurum tarafından ciddi ve samimi gayret gösterilmelidir.
6- Diyanet İşleri merkez ve taşra teşkilatı; mezhep, tarikat ve cemaatların baskısından kurtarılmalıdır.”