Assange, Britanya'ya pahalıya patladı: Göz hapsinin iki yıllık maliyeti 32 milyon lirayı geçti!

 

2012 yılından bu yana Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde yaşayan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın Britanya’ya maliyetinin 9 milyon sterlini (32 milyon 345 bin Türk lirası) bulduğu ortaya çıktı.

Julian_Assange_5403889a
Fotoğraflar: Reuters

 

Kurduğu sitede Amerikalı diplomatlara ait gizli yazışmalarını yayımlayan Julian Assange hakkında, 2010 yılında İsveç’te iki kadına tecavüz ettiği gerekçesiyle dava açılmış ve yakalama kararı çıkarılmıştı. İsveç’e götürülmesi halinde ABD’ye iade edilmesi ihtimalinden korkan Assange, Ekvador’a iltica başvurusunda bulunmuş ve Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne sığınmıştı.

Günlük maliyeti 110 bin sterlin

20140426-Assange

Assange iki yıldır bu binada yaşıyor, Londra polisi de o günden bu yana büyükelçiliğin önünde nöbet tutuyor. Ancak, polislerin gece nöbetinin günlük maaliyeti 110 bin sterlin (yaklaşık olarak 395 bin Türk lirası).

Daily Mail’in haberine göre Assange’ın büyükelçilik binasını terk etmesi halinde tutuklamak için görevlendirilen polislere ek olarak, Londra Polis Teşkilatı’ndan (Scotland Yard) üç memur da binanın önünde bekliyor. Onların göreviyse Assange’ın kılık değiştirerek kaçma ihtimaline karşı elçilik binasının ziyaretçilerini sorgulamak.

‘Hükümet vergi mükelleflerine açıklama yapmalı’

Londra Meclisi’nin Polis ve Ceza Komitesi Başkan Yardımcısı Jenny Jones’a göre ‘bir kişiyi bir büyükelçilikte tutmak‘ için yapılan bu harcamalar gülünç derecede oransız. Britanya hükümetinin vergi mükelleflerine açıklama yapması gerektiğini söyleyen Jones, bu ikileme son verilmesi gerektiğini belirtti.