Asgari ücret pazarlığında işçileri temsil eden Türk-İş, ‘komisyon yapısında iyileştirmeye gidilmediği için’ çalışmalara katılmayacağını duyurdu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026’da uygulanacak asgari ücreti belirlemek için bugün ilk kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde toplandı.
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar toplantı sonrası çalışmalara katılmayacaklarını açıkladı.
Komisyona katılmama gerekçelerini bakan Vedat Işıkhan’a ilettiklerini belirten Ağar, asgari ücretle ilgili kararın çoğunlukla hükümet ve işverenlerce verildiğini belirtti.
Türk-İş’in ‘2024 sonunda komisyon adil ve demokratik bir yapıya kavuşturulana kadar’ çalışmalara katılmayacağını duyurduğunu hatırlatan Ağar, şöyle devam etti:
“Buna rağmen komisyonun yapısı ve işleyişine dair hiçbir iyileştirme yapılmadığı, bu nedenle Türk-İş kararının arkasındadır ve 2026 Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalara katılmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.”
‘Komisyonun üye sayıları ve yapısının tartışılabilir olduğunu’ belirten Ağar, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Bir kesim servetine servet katarken milyonlarca işçi ve emekli temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanmaktadır. Bu nedenle asgari ücret belirlenirken geçen yıl karşılanmayan yüzde 14,38’lük enflasyon kaybı tam olarak telafi edilmelidir.
Buna karşılık kira, eğitim ve fatura kalemlerindeki artışla, enflasyonun kayıpları eksiksiz karşılanmalı. Tüm bunların yanında ekonomik büyümenin oluşturduğu refahın ilave bir artış yapılması zorunludur.”
Asgari ücret için ikinci toplantı 18 Aralık’ta
Öte yandan bakanlık asgari ücret için ikinci toplantının 18 Aralık’ta yapılacağını duyurdu.
Komisyonun yapısı nasıl?
Asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilciyle 15 kişiden oluşan bir komisyon belirliyor.
Çalışma Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Yani hükümet ve işveren anlaştığında, işçi tarafı da karara katılmasa asgari ücret belirlenebiliyor.
Oyların eşitliği halindeyse başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
‘Değişmezse katılmayız’
Masada işçileri temsil eden Türk-İş, komisyonun işleyiş ve yapısına tepkili.
Türk-İş’in genel başkanı Ergün Atalay, 25 Aralık 2024’te şöyle demişti: “Adil olmayan bir komisyonda maalesef 50 sene durduk. Bu saatten sonra adil bir düzenleme yapılmadığı müddetçe bir daha Türk-İş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na katılmayacağız.”
Atalay, 2 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’la görüştüğünü, bakanın kendisine “Komisyonunun yapısıyla ilgili bir kararname, bir yazı yazacağız” dediğini öne sürmüştü.
Hak-İş: Komisyonda hükümet olmasın
Üye sayısı nedeniyle komisyona giremeyen Hak-İş’se komisyonun yapısıyla ilgili “Sadece işçi ve işveren olsun. Hükümet düzenleyici rol üstlensin ama komisyonda olmasın” önerisinde bulunmuştu.
Yeni asgari ücretin ay sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor
Asgari ücret şu an net 22 bin 104, brütse 26 bin 5 lira olarak uygulanıyor.
Komisyon yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirlemek için 12 Aralık’ta toplanacak. İlk toplantıda sürecin takvimi oluşturulacak.
Komisyonun ‘nihai kararı belirleyene kadar’ dört toplantı yapması öngörülüyor.
Yeni ücretin 31 Aralık’a kadar belirlenip açıklanması gerekiyor.