Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin araştırmasında halkın yüzde 88,7’sinin dış görüşünden memnun olduğu sonucu çıktı.
Hürriyet’ten Mesude Erşan’ın haberine göre dernek Adana, Ankara, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Trabzon’da 25-64 yaş grubunda bulunan 610 kişiyle yüz yüze anket çalışması gerçekleşti.
Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:
* Kendini en çok beğenenler Trabzon’da. Burada “Kendimi yakışıklı ya da güzel buluyorum” diyenlerin oranı yüzde 98.
* İş bulmada güzel ya da yakışıklı olmayı önemli bulanların oranı yüzde 66.
* “Çevrede kabul görmek için güzel olmak gerekiyor” diyenlerin oranı yüzde 38.
* Güzel ya da yakışıklı kabul edilmede en önemli faktörün yüz güzelliği olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 61. Bunu yüzde 26.5 ile boy ve kilo oranı izliyor.
* Katılımcıların yüzde 80’i en çok yüzlerini beğendiğini ifade ediyor. Bunu yüzde 57’yle göz rengi ve biçimi izliyor. Yüzde 30’u cilt kalitesi, yüzde 25’i ise saç rengini beğeniyor.
* Katılımcıların yüzde 32.5’inin beğenmediği en az bir özelliği var. Beğenilmeyen fiziksel özelliklerin başında yüzde 23.7 ile az ya da çok kilolu olmak geliyor. Burnunu beğenmeyenlerin oranı 15,7. Boyunu kısa bulanların oranı ise yüzde 14.6.
Yüzde 66 yüzüne harcıyor
* Yaşlanmayı geciktirmek için uygulama yaptırmayı doğru bulanların oranı yüzde 54. “Yaşlanmayı geciktirmek ya da herhangi bir sağlık sorununa yol açmasa dahi görüntümü etkileyen bir durum için cerrahi olan veya olmayan operasyon yaptırabilirim” diyenlerin oranı yüzde 72,5.
* Katılımcıların yüzde 34’ü, burun ameliyatı, meme protezi, yüz germe gibi işlemleri hangi doktorların yaptığı sorusuna yanlış yanıt verdi. Plastik cerrahlarla karıştırılan uzmanlık alanları; genel cerrahi, dermatoloji ve aslında bir uzmanlığa sahip olmayan medikal estetik hekimler ve doktor olmayan güzellik uzmanları (estetisyenler) oldu.
* Operasyon, ‘estetik ve güzellik’ başlığı altında isimlendiriliyorsa karşı çıkılıyor. Aynı operasyona ‘cerrahi işlem’ dendiğinde fikir değişiyor. Örneğin burun estetiği yerine, deviasyon ameliyatı ya da yüz estetiği yerine yüz sarkmasını toparlama ifadesini kullanmak daha fazla kabul görüyor.
* Katılımcıların yüzde 65.8’i kişisel bakım adına en fazla bütçeyi ciltleri için ayırıyor.
* Her yüz kişiden 94’ü estetik uygulamaya gerek duymadığını söylüyor. Yüzde 68 ise “Yaşlanmayı geciktirmek ve genç kalmak için işlem yaptırdınız mı, yaptırır mısınız?” sorusuna “Evet” yanıtını veriyor.