Bir araştırmaya göre erkekler pornoyla ne kadar erken yaşlarda tanışırsa ileride o kadar cinsiyetçi davranış sergiliyor.

Fotoğraf: Reuters
BBC Türkçe’nin aktardığına göre ABD’deki Nebraska Üniversitesi’nde 330 öğrenciyle yapılan, medyan yaşın 20 seçildiği araştırmada çoğunluğunu heteroseksüel beyazların oluşturduğu bir grup erkeğe pornoyla kaç yaşında tanıştıkları, kazara mı yoksa bilinçli mi olduğu soruldu.
Daha sonra araştırmaya katılanlara, kadınlar üzerinde üstünlük kurmak isteyip istemedikleri, cinsel ilişki konusunda ne kadar rastgele davrandıkları ve ‘çapkın’ olup olmadıklarını belirlemek amacıyla 46 soru yöneltildi.
Ne kadar porno, o kadar cinsiyetçilik
Sonuçlar, porno endüstrisinin etkilerini çarpıcı biçimde ortaya koydu.
Ankete katılanların pornoyla tanışma yaşının ortalaması 13. En erkeni beş yaşında, en geçi ise 26 yaşında ilk kez porno izlemiş.
Araştırmaya göre pornoyla tanışma yaşı erkeklerin, ileride kadınlara karşı üstünlük kurma arzusunu da etkiliyor. Ne kadar erken tanışırlarsa o kadar çok cinsiyetçi davranış kalıpları sergiliyor, “Kontrol erkeklerdeyse işler daha iyi olur” gibi erkek egemenliğini destekleyen cümleleri daha fazla onaylıyorlar.
Öte yandan pornoyla geç yaşlarda tanışan erkeklerse cinsel ilişki konusunda daha az seçici davranıyorlar, ‘çapkınlık’ ise artıyor.
Erken izleyen ‘performans’ endişesi yaşıyor
Araştırmacı Christina Richardson, pornoyla erken yaşlarda tanışan erkeklerin gerçek hayatta cinsel hayattan zevk alma yoğunluğunun da düştüğünü kaydediyor.
Richardson, “Bu gruptaki erkeklerde sıklıkla gerçek hayata dair ‘performans endişesi’ baş gösteriyor. Cinsel deneyimler, genellikle planlandığı gibi ya da porno filmlerdeki gibi olmaz” diyor.
Katılımcıların ne kadar sıklıkla ve ne tür porno izlediği ya da sosyo-ekonomik durumları gibi demografik unsurlar araştırmaya dahil edilmedi.