Bilim insanları, Dünya’nın yaklaşık 466 milyon yıl önce Satürn’deki gibi bir halka sistemine sahip olabileceğini keşfetti.
Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nde yapılan araştırma ‘Earth and Planetary Science Letters’ dergisinde yayınlandı. Çalışma kapsamında Dünya’nın geçmişini araştırmak için meteor kraterleri incelendi.
Araştırmada yaklaşık 466 milyon yıl önce büyük bir asteroidin Dünya’nın sınırlarından geçerken gelgit kuvveti yüzünden parçalandığı ve bu olayın gezegenin etrafında Satürn’deki gibi bir halka sistemine neden olmuş olabileceği belirtildi.
Çalışmada söz konusu halkanın Dünya üzerinde gölge oluşturarak güneş ışığını engellediği böylece küresel soğumaya yol açmış olabileceği de ileri sürüldü.
Monash Üniversitesi Yer, Atmosfer ve Çevre Fakültesi’nden araştırmanın başyazarı Profesör Andy Tomkins, milyonlarca yıl boyunca bu halkadan gelen malzemenin yavaş yavaş Dünya’ya düştüğünü ve jeolojik kayıtlardaki gök taşı çarpmalarının giderek arttığını söyledi.
Tomkins, “Bu bulguyu daha da ilgi çekici kılan şey, böyle bir halka sisteminin potansiyel iklim etkileri. Bir halka sisteminin küresel sıcaklıkları etkilemiş olabileceği fikri, Dünya dışı olayların Dünya’nın iklimini nasıl şekillendirmiş olabileceğine dair anlayışımıza yeni bir karmaşıklık getiriyor” dedi.