Anayasa Mahkkemesi’nin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) internet sitelerine erişimi mahkeme kararı olmadan dört saat içinde kapatma yetkisini iptal etmesinin ardından hükümetin bu yetkiyi başbakanlık ve bakanlara veren yeni torba yasası Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.
Komisyonda kabul edilen ve AYM’nin kararını baypas eden torba kanun teklifine göre yaşam hakkı, kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik, kamu düzeninin korunması gibi gecikmesinde sakınca bulunan hallerde başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine, TİB mahkeme kararı olmadan internet içeriğine veya sitenin tamamına yasak getirebilecek.
TİB’in kararı 4 saat içinde uygulanacak ve içerik ya da erişim yasağı kararı 24 saat içende sulh ceza hakiminin onayına sunulacak.
Aynı yasa AYM’den dönmüştü
AYM’nin daha önce iptal ettiği torba yasada da TİB’e verilen kapatma yetkisi, ‘millî güvenlik’, ‘kamu düzeninin korunması’ ve ‘suç işlenmesinin önlenmesi’ gibi gerekçelere dayandırılmış ve ‘gecikmesinde sakınca bulunan hallerde’ ifadesiyle pekiştirilmişti.
Ancak TİB’e yargı kararı olmaksızın internet trafiğini izleme ve bir internet sitesini dört saat içinde kapatma yetkileri Anaya Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
Hükümet yeni formül geliştirdi: Alavere dalavere, ille de internet erişimine engelleme
AYM’nin internet kararları yeterli mi? Hayır!