Alman meclisinde yapılan oylamada, siyasilerin ziyaretine izin verilmemesi gerekçesiyle Türkiye ile ilişkilerin gerilmesine neden olan İncirlik Üssü’nde bulunan Alman birliğinin görev süresi uzatıldı.

Fotoğraf: Reuters
Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler, Almanya’nın ‘Ermeni soykırımı’nı tanımasının ardından gerilmiş, Alman vekillerin İncirlik Üssü’ne girişine izin verilmemesi gerginliği daha da artırmıştı.
Alman parlamentosunda yapılan oylamada ‘Ermeni soykırımı’ tasarısı bir çekimser, bir ret oyuna karşı neredeyse oybirliğiyle kabul edilmişti.
Türkiye, Almanya Savunma Bakanı Müsteşarı Ralf Brauksiepe’nin İncirlik Üssü’ne seyahatine onay vermemiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman heyetine izin verilmemesine şu sözlerle açıklık getirmişti: “İncirlik Üssü’ne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetler gelebiliyor, askeri olmayanların özellikle siyasetçilerin İncirlik’e ziyaretini uygun görmüyoruz.”
Bunun üzerine Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Türkiye’ye ‘meydan okumuştu’: “İncirlik’e gideceğim ve askerlerimizle görüşeceğim.”
AWACS’lar da İncirlik’e gidiyor
Yaklaşık 250 Alman askerinin görev yaptığı İncirlik Üssü’nde altı adet de Tornado tipi keşif uçağı ve bir yakıt ikmal uçağı bulunuyordu.
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Adana’daki İncirlik Üssü’nde konuşlandırılan Alman birliğinin görev süresi koalisyon partileri Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oylarıyla kabul edildi. Böylece Alman askerlerinin 31 Aralık 2017 tarihine kadar İncirlik’teki görevine devam etmesi öngörülüyor.
Meclis aynı zamanda NATO’nun Almanya’dan talep ettiği AWACS savaş uçaklarının İncirlik’e gönderilmesine de onay verdi.
Alman meclisinde yapılan oylama öncesinde hararetli tartışmalar yaşandı. Sosyal Demokrat Parti Grubu Dış Politika Sözcüsü Nils Annen, bu misyonun Türkiye için yürütülmediğini vurgulayarak Alman askerlerinin uluslararası terörizmle mücadeleye destek verdiğini söyledi. Annen, İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerinin görevinin “Almanya’nın güvenliğinin sağlanması” için gerekli olduğuna dikkati çekti.
‘Türkiye Kürtleri bombalıyor’
Annen’in ardından söz alan Sol Parti Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Alexander Neu, partisinin Alman askerlerinin İncirlik Üssü’nde görev yapmasına karşı olduğunu, bu nedenle görev süresinin uzatılmasına da onay vermediğini açıkladı. Alman hükümetinin İncirlik Üssü’nde Alman askerleri için yeni tesisler inşa etme planlarını da eleştiren Neu, “Para olmadığı gerekçesiyle Almanya’daki okulların tavanları dökülürken, Alman hükümeti Erdoğan rejimine vergilerden elde edilen 60 milyon euro verdi” diye konuştu.
Oylamada, Yeşiller Partisi de tercihini ‘hayır’dan yana yaptı. Yeşiller Grubu Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour, “IŞİD ile askeri yöntemlerle yok etmek mümkün olmasa da, askeri yöntemlerle durdurulabilir ancak bu misyon buna katkı sağlamıyor” dedi ve Türkiye’nin bölgedeki politikalarını da eleştirdi: “Türkiye’nin bir NATO ülkesi olarak ABD’nin destek verdiği Kürtleri bombalaması, üzerinde konuşulması gereken bir konu.”