Başbakanın, ailesinin, bakanların, tüm bir devletin, binlerce olağan şüphelinin dinlenmesi gayri meşrudur, yasal sınırlar dışındadır, bu tür dinlemeler demokrasiyi yaralayan en önemli unsurların başında gelir. Bununla mücadele gereği mutlaktır.
Ama madalyonun öte yüzü de var.
Hesap verme ve açıklık üzerine kurulu bir demokrasi düzeninde yaşıyorsak, kaynağı ne olursa olsun yolsuzluk başta olmak üzere kimi iddiaları açıklığa kavuşturmak da mutlak bir gerekliliktir. Geçiştirmek, seçimlerden alınacak muhtemel yüksek bir oyla önemsiz ilan etmek hiçbir durumda kabul edilemez. Yer yargıdır, yargının önünü açması gereken ise siyasi iktidardır.
AK Parti görmelidir: Seçimler ve sandık elbette ‘demokrasinin esası’dır. Ve bu ‘esas’ bugüne kadar olması gerektiği gibi şeffaflık, meşruiyet, açıklık istikametinde bir rol oynamıştır.
Bilmek gerekir ki, bugünden sonra mekanizma tersine işlemez, sorunu ve soruyu gayri meşrunun üretmesi demokratik düzende onu yok saymaya, geçiştirmeye müsaade etmez.