Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında geçen hafta imzalanan göçmen anlaşmasının yürürlüğe girmesinden saatler sonra beş çocuğuyla birlikte Midilli Adası’na giden Afganistan vatandaşı bir anne, Türkiye’ye geri gönderilmektense ölmeyi tercih edeceğini söyledi.

Fotoğraf: Reuters
BCC Türkçe’nin aktardığına göre, Britanya’nın köklü gazetelerinden Times, Türkiye üzerinden Yunan adalarına giden göçmenlerle konuştu.
Meria Azemi adındaki Afgan kadın, kendisine yeni anlaşma gereği Türkiye’ye geri gönderileceği söylenince şöyle dedi: “Hayır! Lütfen! Türkiye olmaz. Geri gönderilmektense burada ölmeyi tercih ederim!”
Türkiye ile AB arasında cuma varılan anlaşma gereği, Türkiye’nin Ege kıyıları üzerinden Yunanistan’a geçen bütün yasadışı göçmenleri geri alınacak. Karşılığında Türkiye’ye mali yardım, vizesiz seyahat ve hızlandırılmış AB üyeliği görüşmeleri vaat edildi.
Göç daha da hızlandı
Eşini kaybeden Azemi, yedi çocuğundan iki kızını para karşılığı evlendirerek Avrupa’ya gelmek için gerekli parayı toparlamış. Yaklaşık 3 bin 600 dolarla beş çocuğunu alarak yola çıkan Azemi, önce İran’a, oradan Türkiye’ye ve son olarak da Midilli Adası’na varmış.
Azemi, Türkiye’de yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bizi iki hafta boyunca açıkta bıraktılar. Sokaklarda kaldık. Yiyeceğimiz, barınak yoktu ya da bizi koruyan kimse yoktu. Polis ve asker az kalsın bizi öldürüyordu.”
Kalan son parasını da Midilli’ye geçmek için insan kaçakçılarına verdiğini anlatan Azemi, kendi bacağındaki ve kızının ellerindeki morlukları işaret ederek, “Elimde kalan tek şey bu. Kim demiş Türkiye güvenli diye!” diye konuştu.
Midilli’ye 20 Mart’ta ulaşan bir diğer göçmen Behar Mastura ise, “Bize kimse bilgi vermedi. Başımıza ne geleceğini bilemiyoruz. Bize tek verdikleri bir kol bandı. Benim numaram 004-119” dedi.
Uygulamada neler olacağı belirsiz
AB ve Yunanistan’ın sahillerdeki güvenliği sağlamak için 4 bin kişi görevlendireceği bildiriliyor. Ancak Yunan yetkililer, mülteci akımını engellenmesi için gerekecek altyapının kurulmasının zaman alacağını söylüyor. Yetkililer anlaşmanın nasıl uygulanacağıyla ilgili kendilerine bir talimat ulaşmadığını ve şu anda planı uygulamaya yetecek kapasiteden yoksun olduklarını dile getiriyor.
‘İnsan hakları karnesi lekeli bir ülke’
AB’nin Yunan adalarına 60 hakim yollayarak gelen tüm mültecilerin dosyasının tek tek incelenmesini sağlayacağı da haberler arasında.
Bir Yunan yetkili AB’nin tavrını ikiyüzlülük olarak niteledi: “Bir bakıyorsunuz olması gerektiği gibi Avrupa kapılarını açıp mültecileri kabul ediyor. Ama tekrar baktığınızda bu insanları, insan hakları karnesi lekeli bir ülkeye zorla geri yolluyorlar.”