… O nedenle dün yaşananlar bir ilkti.
Özel Yetkili Mahkemeleri’nin kaldırıldığı 6526 sayılı, ‘Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun’ Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra 6 Mart 2014 günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Böylece Özel Yetkili Mahkemeler o tarihten itibaren lağvedilmiş oldu.
Ama gelin görün ki, 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Özel Yetkili Mahkemelerin TBMM tarafından kaldırılmasının Anayasaya aykırı olduğunu açıkladı. Bununla da yetirmedi. Yasayla lağvedildiği yani hukuk tekniği açısından mülga olduğu için tahliyeler konusunda kendisine herhangi bir başvuru olmamasına rağmen, tahliye taleplerini reddetti.
Bunu ara rejimlerin keskin kılıcı DGM’ler dahi yapmadı. DGM’ler kapatıldıktan sonra kendilerine yapılan müracaatları, ‘Yetkisiz’ duruma düştükleri gerekçesiyle geri çevirmişti. O gün DGM’lerin, ‘yargı etiği’ açısından sergilediği tavrı bugün Özel Yetkili Mahkemeler gösteremedi.