ABD’yle Fransa’nın öncülük ettiği ortak açıklamada İsrail’le Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması istendi. Diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldı.

Beyaz Saray yazılı açıklamasında ABD’yle Fransa’nın, İsrail-Lübnan sınırında bir ateşkes çağrısı konusunda mutabık kaldığını açıkladı.
Bu ortak açıklamaya AB, Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de (BAE) katıldığı bildirildi.
Ortak açıklamada şöyle denildi: “Lübnan’la İsrail arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana devam eden durum tolere edilemez ve kabul edilemez daha büyük bir bölgesel gerilim riski teşkil ediyor.
Bu durum kimsenin çıkarına değildir, ne İsrail ne de Lübnan halkının.“
Ayrıca sınırın her iki tarafındaki sivillerin evlerine dönebilmelerini sağlayacak diplomatik bir anlaşmanın zamanının geldiği belirtilen açıklamada “Diplomasi, bu çatışmada tansiyon yüksekken başarılı olamaz. Bu sebeple, diplomasiye alan açmak için İsrail-Lübnan sınırında 21 günlük acil bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Lübnan, acil ateşkes çağrısını memnuniyetle karşıladı
Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre Başbakan Mikati, Lübnan’da geçici ateşkes sağlanması yönündeki ortak çağrıyı memnuniyetle karşıladı.
Mikati, önemli olan şeyin, İsrail’in uluslararası kararları uygulamaya bağlı kalması olduğunu söyledi.
İsrail ordusu, 23 Eylül’den itibaren Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail’in 23 Eylül Pazartesi gününden bu yana ülkeye yönelik artan hava saldırılarında 650 kişi öldü.