Kırıcı bir seçim sezonunun sonunda, tek tesellim şu: Hiçbir aday seçim sonuçlarından çok memnun değil. Çünkü seçmenin, her bir parti için bir uyarısı, ciddi bir mesajı var.
Örneğin HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın % 10’a çıkmasının Türkiye için ne kadar değerli olduğunu, günlerdir yazıyorum, ekranlarda anlatıyorum. Ancak o % 10’un 1.5 milyona yakını ”emanet oy.”
HDP henüz Yunanistan’daki Syriza hareketi gibi geniş bir sol gökkuşağı koalisyonu olmuş değil.
Evet, solcular, Geziciler, Aleviler, İhsanoğlu’na ısınamayan muhalifler, aslında Demirtaş’ın kişisel karizması ve değişim iddiasına bir fırsat verdi. Ama partinin işi asıl bundan sonra başlıyor.
Profesyonelleşmesi, yeni gelen seçmeni sahiden içselleştirmek, Kürt hareketiyle arasında bir sinerji yaratması, bunu yaparken de ne Kürt tabanı ne de Türk solunu ürkütmemesi lazım.
Kolay değil.