Köşk seçimlerinin ardından AKP’de başbakanlık ve genel başkanlık hesapları sürerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ”Partime dönmem kadar doğal bir şey olamaz’‘ sözlerinden kısa süre sonra çarpıcı bir açıklama geldi.
AKP sözcüsü Hüseyin Çelik, Gül’ün görevini Başbakan Tayyip Erdoğan’a teslim etmesinden bir gün önce, yeni genel başkan seçmek için partinin olağanüstü kongre düzenleyeceğini açıkladı.

Çelik, başbakan ve genel başkanın farklı isimler olmayacağını da açıkladı.
AKP sözcüsünün, ”2007’de Gül, cumhurbaşkanı oldu. O bir zorunluluktu. Bugün böyle bir zorunluluk yok” sözleri dikkat çekti.
Tarih seçimi Gül’ün ‘geçiş döneminde’ devredışı bırakılacağına dair bir sinyal olarak yorumlandı. Çelik ilgili bir soruya ”Bu tarih, Gül’ün gelişi değil, Erdoğan’ın gidişiyle alakalıdır” yanıtını verdi.
Böylece Gül’ün genel başkanlığı şimdilik devre dışı. Gelişmelere göre Gül için başbakanlık da bir ‘hayal’e dönüşübilir.
AKP’nin hamlesiyle, Erdoğan tek adamlığa yürüyüşünde bir adım daha atmış oldu.