MİT TIR’larının durdurulması davasının gerekçeli kararında, operasyonun, ‘FETÖ’nün planlı bir örgütsel organizasyonu olduğu vurgulandı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı 54 sanıklı davanın gerekçeli kararı tamamlandı.
Gerekçede, MİT TIR’larının durdurulmasının, doğrudan hükümeti ve MİT’i hedef aldığı vurgulanırken, ‘FETÖ’nün hükümetin uluslararası arenada zor duruma düşmesi için, Suriye faaliyetlerini deşifre etme kararı aldığı belirtildi.
Ayrıca Suriye’de yaşananlar nedeniyle meşru savunma durumunda kalan devletin, orantılı ve önleyici tedbirleri alma hakkına sahip olduğu belirtilerek, “Hiçbir devlet felaketlerin gelip çatmasını bekleyemez” dendi.
Ne olmuştu?
19 Ocak 2014’te, MİT görevlilerinin eşlik ettiği belirtilen üç TIR, bir istihbarat üzerine jandarma ekipleri tarafından Adana Ceyhan Sirkeci gişelerinde durdurulmuştu. TIR’ların aranması için izin veren Adana Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı, daha sonra mahkemede, ‘olay yerine gittiğinde MİT görevlisi olduklarını iddia eden, hırpani tipli ve kirli sakallı birkaç kişinin bağırıp çağırdığını, küfrettiğini’ söylemişti.
İldeki mülki makamların, MİT bölge başkanının ve kolluk birimlerinin bilgisi dışında seyahat ettiği ortaya çıkan TIR’lar, savcının talimatı doğrultusunda Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na çekilmek istenmiş, bu sırada MİT personeli olduğu belirtilen kişiler, TIR’ların hareketine engel olmuştu.