Adalet bakanı: Tutuklulukta azami süre üzerinde çalışıyoruz

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, tutuklamanın soruşturma aşamasında uzamaması için tutuklulukta azami süre üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Fotoğraf: DHA

Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Gül, yargı reformu paketi kapsamında hak ve özgürlüklerin genişletilmesi için somut adım atacaklarını belirtti.

Gül şunları söyledi: “Tutuklamayı infaz gibi gören uygulamalar asla kabul edebileceğimiz bir durum değil. Çünkü tutuklama istisnai bir tedbirdir, aslolan özgürlüktür. Tutuklamayı soruşturma aşamasında azami süre olmadığı için, infaz-mahkumiyet gibi sonuçları önlemek adına yasal düzenleme çalışıyoruz. Bunun kanunlaşmasını planlıyoruz.”

Yeni ihtisas mahkemeleri de kuracaklarını belirten Gül, bazı işlemlerin ise dava konusu olmadan avukatlar aracılığıyla yapılabilmesini sağlayacaklarını söyledi.

‘Bir paketle tamamlanmaz’

Gül, yargı reformunun bir paketle tamamlanacak bir süreç olmadığını, beş yıllık dönemi kapsayan bir reform döneminin söz konusu olduğunu belirtti.

Son dönemde kadına yönelik artan şiddet ve cinayetlerle ilgili de değerlendirmede bulunan adalet bakanı, yılbaşından bu yana kadına yönelik şiddete ilişkin verilen tedbir kararı sayısının 375 bin 425 olduğunu söyledi.

Bakan şöyle devam etti: “Kadına ve çocuğa yönelik şiddeti büyük bir tepkiyle, şiddetle kınıyoruz, reddediyoruz…Bu tür olaylara sıfır toleransla yaklaşıyoruz. Çok önemli düzenlemeler yapıldı. Bu konuda her konuda koordinasyon da yapılmaktadır. Savcılarımız, mülki amirimiz her türlü başvuruyu değerlendirmekte.”

AKP yargı paketi için muhalefetle uzlaşma arayacak