Irak hükümeti KBY'yi uyardı: Göstericilere zarar verilirse müdahalede bulunuruz

 

Irak Başbakanı Haydar el Abadi, ülkenin kuzeyindeki göstericilere zarar verilmesi halinde müdahalede bulunacaklarını açıkladı.

Irak Başbakanı Haydar El Abadi. Fotoğraf: Reuters

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (KBY) muhalefetin önde gelen partilerinden Goran Hareketi ve Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) güçlü olduğu Süleymaniye’de, bazı öğretmenlerin maaşlarının gecikmesi ve yolsuzluk suçlamasıyla dün başlattığı eylem kısa sürede kitlesel gösterilere dönüştü. Göstericiler birçok parti binası ve kamu binasını ateşe verirken şu ana kadar en az 5 kişi öldü ve 93 kişi yaralandı.

AA’nın haberine göre, Abadi, Bağdat’ta yaptığı haftalık basın toplantısında, “Kuzeydeki gösteriler, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (KBY) yanlış siyasetinden kaynaklanıyor. Merkezi yönetimin görevi, ülkenin tümünü ve her yerindeki vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak. Göstericilere zarar verilmesi halinde müdahalede bulunuruz” dedi.

Irak başbakanı, KBY güvenlik güçlerine, göstericilere karşı şiddet kullanmama ve gösteri hakkını ihlal etmeme, eylemcilere de kamu mallarına zarar vermeme çağrısı yaptı.

Abadi, Bağdat’ta oluşturulan inceleme komitesinin öğretmen, doktor ve bazı güvenlik birimleri hakkındaki kadro kaydını tamamladığını, söz konusu alanlardaki memurların maaşlarının yakında ödeneceğini söyledi.

KBY başbakanı: Referandum geçmişte kaldı, yeni pozisyon belirleyeceğiz

Irak Kerkük’ten Türkiye’ye yeni bir petrol boru hattı için 1 hafta içinde ihale açacak

Irak yargısı, KBY’nin bağımsızlık referandumunun sonucunu iptal etti

Bağımsızlıktan çark: KBY, referandumu yok sayan mahkeme kararına ‘saygılı’

Barzani, KBY başkanlığını bıraktı: Halk içinde çalışacağım