Kılıçdaroğlu'ndan 'itiraf': Açıklamam gençleri tatmin etmedi

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) referandumda mühürsüz zarf ve pusulaların geçerli sayılması kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götüreceklerini belirterek 16 Nisan gecesi yaptığı açıklamanın gençleri tatmin etmediği ‘itiraf etti.’

Fotoğraf: Reuters

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’ye konuşan Kılıçdaroğlu, YSK’ya itiraz başvurularından sonuç alınamaması halinde yapacaklarını “Yapılan değişikliği gayrı meşru sayacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi var. Gerekirse olayı oraya kadar götüreceğiz” diye anlattı.

Referandumun ardından pek çok yerde gerçekleştirilen protestoları ‘hak’ diye niteleyen Kılıçdaroğlu, “Yüksek Seçim Kurulu’un aldığı bu karar her kesim tarafından protesto edilmelidir. Protesto etmeye de hakları vardır. Eğer hukukun üstünlüğü kavramı varsa, bu karar çok önemliyse ve bu kavramın evrensel bir değeri varsa hiç kimse bu kavramı yerle bir edemez” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin oy pusulaları ve zarflarda mühürün olmaması halinde seçim iptal edileceğine ilişkin geçmişte karar verdiği dile getiren Kılıçdaroğlu, “Şimdi hangi gerekçeyle Anayasa Mahkemesi kararını değiştirecek? Değiştiremez. Ayrıca zaten Yüksek Seçim Kurulu, parlamentonun iradesinin üstünde bir görüş beyan edemez” dedi.

‘Açıklamam gençleri tatmin etmedi’

Parti Meclisi’nde konuyla ilgili yol haritası çizeceklerini kaydeden CHP lideri, referandumun gerçekleştiği 16 Nisan günü yapmış olduğu açıklamanın ‘hafif’ bulunması üzerine, açıklamayı YSK ile sınırlı tuttuklarını belirterek, “Pazar günü yaptığım açıklama gençleri tatmin etmedi. Oysa o açıklama sadece Yüksek Seçim Kurulu kararlarına endekslenen bir açıklamaydı. Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz seçim pusulalarını ve zarfları kabul etmesinin yapılan referandumun meşruiyetine gölge düşürdüğünü ve bu karardan dönmesi gerektiğini söylemiştim. Genel olarak referanduma girmemiştim” dedi.

‘Doğrudan YSK’yi hedef aldık’

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Ona bugün (salı) girdim. Oysa o gençler o akşam benden çok daha heyecanlı bir açıklama bekliyorlardı. Doğru değildi çünkü YSK’yı doğrudan hedef aldık. YSK bizim kararımıza uyup, ‘Evet o gece oylar kabul edilmeyecektir’ diye karar alsaydı bizim meşruiyet tartışması açmamamız halinde ‘Hayır’ çıkarsa, onun da meşruiyeti tartışmalı olacaktı. Biz bütün bu ayrıntıları düşünerek o akşam açıklamanın sadece YSK kararıyla sınırlı tutulmasını istedik. Bugün (Salı) açıklamamızda konunun bütün ayrıntılarına girdik açıklamamızda.”

CHP referandumun iptalini istemişti: YSK itirazları değerlendirmeye aldı

YSK’ya mühürsüz oy başvurusu yapan AKP’li: İptal imkansız, rüyalarında görürler

CHP’liye ret, AKP’liye kabul: YSK, yurt dışındaki mühürsüz oyları da geçerli saydı

YSK ‘mühürsüz pusula’yı ‘aynı yerden’ savundu: Hata, oy hakkını engellemez

15 ilçede iptal başvurusu yapan CHP: İstanbul’da ‘Hayır’ oranı yüzde 52.2

YSK’ya akın var!

YSK’nın önünde dilekçe kuyruğu: Yüzlerce yurttaş referandumun iptalini istedi

CHP iptal başvurusunu yaptı: Referandum da sonuç da gayrimeşru

‘Şaibe’yi reddeden AKP’li Turan: Kamuoyu zaman içinde kabul edecektir

HDP’li Baydemir: YSK, ‘mühürsüz pusula’ kararıyla seçime darbe yaptı

Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye çağrı: Usulsüzlüklere ilgili soruşturma başlatın

Eski YSK başkanına göre tartışma anlamsız: Mühürsüz zarf ve pusulalar iptal edilmeli

CHP referandumun iptali için YSK’ya başvuracak

Tanıklar anlatıyor: YSK duyurmadan önce AKP’liler kararın çıkacağını biliyordu

YSK, ‘mühürsüz’ kararından iki saat önce ‘Sahteciliğe yol açar’ diye talebi reddetmiş

AGİT raporu: Referandum eşit koşullarda yapılmadı, YSK şeffaf davranmadı

CHP’ye göre ‘rahatlatacak’ tek karar var: Referandum YSK tarafından iptal edilmeli

HDP’li Kürkçü’den ‘Pusulalar gerçek’ diyen YSK başkanına: Sahte diyen mi oldu

YSK tartışmalı kararını savundu: ‘Geçersiz’ denen oy pusulaları sahte değil

YSK önünde polis engeli

Referandum notları | YSK kararını savundu: Seçmenden kaynaklı bir sorun yok

Şaibe tartışmaları üzerine YSK’nın önünde toplanan kitleye polis saldırdı

YSK’nın ‘mühürsüz’ kararına itiraz yağdı: Kılıçdaroğlu’na göre sonuçlar tartışmalı