Mühürsüz oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılacağını açıklamasıyla tepki çeken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, “Geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarfları YSK tarafından üretilen, sahte olmayan zarflardır” dedi.

Fotoğraf: Reuters
‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’ referandumunda resmi olmayan ve tek yayıncı AA’nın aktardığı sonuçlara göre ‘Evet’ yüzde 51.41, ‘Hayır’ yüzde 48.59 çıktı.
YSK, ilgili seçim kanunu ve daha önce aksini bildirmiş olmasına rağmen oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından, “Sandık kurulu mührü taşımayan pusula ve zarflar dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılacak” açıklamasını yapmıştı.
Muhafelet uygulamanın kanuna aykırı olduğunu söylerken, dün gece kameraların karşısına geçen YSK Başkanı Güven, seçmenden kaynaklanan bir sorun olmadığını belirterek “Demokratik haklarını engellemeyi doğru bulmadık” demişti.
‘Pusulalar sahte değil’
Sabah saatlerinde yeniden basına konuşan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, yurttaşlara verilen oy pusulalarının üzerinde, paralardaki gibi fligram bulunduğunu söyledi.
Pusulaların YSK tarafından özel olarak üretilen evraklar olduğunu ifaden eden Güven, şunları kaydetti: “Akşamdan beri tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarfları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından imal ettirilen, üretilen, gerçek, doğru, sahte olmayan oy pusulası ve zarflardır. Yasa koyucu bu filgramlı oy pusulası ve zarfların yanı sıra ikinci bir tedbir almış ve orada bulunan sandık başkanı ve üyelerinin oy basmak suretiyle ikinci bir tedbir almasını öngörmüştür. Onların yaptıkları bir hata nedeniyle vatandaşın anayasal hakkını kullanması, iradesinin sandığa yansımasına karar verdik. Olay budur.”
‘Gerçek oy, gerçek mühür, gerçek pusula kullanıldı’
Güven, yurttaşların geçerli oy pusulalarının, geçerli bir şekilde sandığa attıklarını anlatarak, hatanın, eğitim verilmesine ve sabah mesajla uyarılmalarına rağmen sandık görevlilerinin olduğunu ifade etti.
“Bu bizim ilk kez yaptığımız bir işlem değildir. Oyların sahte olduğu ispat edilmedikçe oylar bu şekilde kullanıldığında geçerli olduğuna dair birçok kararımız vardır” diyen Güven, kararı sonuçlar sisteme girmeden, ‘kimsenin kafasına bir şey takılmadan’ verdiklerini vurguladı.
Güven, şöyle devam etti: “Sonrasında verseydik belki tartışma olurdu ama sandıklar açılmaya başladığı anda vatandaşın hakkını zayii etmeme adına aldık. 10-11 gün sonra sonuçları tam olarak açıklayacağız. Şu anda siyasi partilerin kaç tane böyle oyu var bunu bilmemiz mümkün değil. Gerçek oy, gerçek mühür, gerçek pusula kullanıldı. Bu kararımız doğrultusunda il ve ilçe seçim kurulları sonuçları değerlendirmek zorundadır.”