Kulis: Efkan Ala'yı bakanlık koltuğundan 'etmiş olabilecek' dört ihtimal var

 

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın görevi bırakmasının perde arkasında dört olasılığın olabileceği ifade ediliyor.

efkan-ala
Fotoğraflar: Reuters

Beklenmedik bir şekilde dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yıldırım görüşmüş, ardından kısa bir açıklama yapan Yıldırım, Ala’nın istifa ettiğini açıklamıştı.  Ala’nın koltuğuna Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Soylu’nun yerine eski sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu getirilmişti.

Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde altı yıl boyunca müsteşarlığını yürüten, üç yıldır da içişleri bakanlığı koltuğunda oturan Ala, kabinenin uzun süredir değişmez isimlerinden biriydi. Bu nedenle istifa haberi gündemin tepesine yerleşti.

Hürriyet’ten Turan Yılmaz ve Erdinç Çelikkan’ın derlediği Ankara kulislerine göre, Ala’nın istifa etmesinin ardında dört ihtimalden bahsediliyor.

Mücadelede uyumsuzluk

İk ihtimal, Erdoğan’ın Gülen Cemaati’nin devletteki yapılanmasıyla mücadelenin hız ve koordinasyonundan uzun süredir hoşnut kalmaması. 17 Aralık’tan bu yana kamudaki tasfiye dalgasını yürüten Ala’nın artık ‘metal yorgunluğu’ taşıdığı yorumlarının yanında, Ala’nın kısa süre önce ‘itiraf’ tadında yaptığı bir açıklamanın da yine rahatsızlık uyandırdığı belirtiliyor.

Ala, 17-25 Aralık’ta 81 il emniyet müdürünün 74’ünün, daire başkanlarının tamamının, 7 bin istihbaratçıdan 6 bin 500’ünün ‘FETÖ’ üyesi olduğunu söylemişti.

Darbe gecesi Ala’nın yokluğu

Bir diğer neden olarak da Ala’ya darbe girişiminin gerçekleştiği 15 Temmuz gecesi, uzun süre ulaşılamamış olması gösteriliyor.

Erzurum’da olan eski içişleri bakanının Ankara’ya uçakla geldiği açıklanmıştı. Darbe gecesi Ala’nın yokluğunun da ‘istifa’nın gerekçesi olabileceği sanılıyor.

Dolmabahçe fotoğrafı

Akıllara gelen bir diğer ihtimal de Erdoğan’ın gerçekleşmesinden kısa süre sonra ‘doğru bulmadığını’ açıkladığı PKK lideri Abdullah Öcalan’ın barış için 10 maddelik yol planının okunduğu Dolmabahçe toplantısında yer alan bakanlardan birinin Ala olması.

dolmabahce

Görüşmeye katılan üç isimden, Yalçın Akdoğan ve Mahir Ünal’ın daha önce bakanlıktan alındıkları hatırlatılırken, sıranın şimdi de Ala’ya gelmiş olabileceği belirtiliyor.

Darbe girişimi gecesi bildiri okunan TRT binasına giderek durumun kontrol altına alınmasını sağlayan Süleyman Soylu’nunsa, 15 Temmuz gecesi etkin rol alan bir isim olması, içişleri bakanlığı koltuğuna getirilmesinin sebebi olarak gösteriliyor.

Başbakan Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın istifa ettiğini duyurdu