New York Times: CIA destekli ÖSO ile Pentagon'un DSG'si Suriye'de karşı karşıya

 

The New York Times gazetesinde yayınlanan bir makalede, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) CIA; çoğunluğunu YPG’lilerin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ninse (DSG) Pentagon tarafından desteklendiği ima edildi.

abd-ypg
Arşiv fotoğraf: Reuters

ÖSO’nun, Cerablus’un güneyinde YPG ile çatışmaya girdiği ve kontrolündeki 10 köyü ele geçirdiği belirtilmişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de TSK’ya ait savaş uçaklarının havadan YPG kontrolündeki bölgelere hava saldırısı düzenlediğini, bu saldırılarda en az 35 sivilin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Hem ÖSO, hem DSG ile müttefik

ABD’nin köklü gazetelerinden New York Times’da yayınlanan ‘Muhalifler Kürt kontrolündeki bölgeyi tehdit ediyor’ başlıklı Anne Barnard imzalı makalede, ABD’nin hem ÖSO, hem de DSG ile müttefik olduğu yazıldı.

Yazıda, Suriye’deki savaşta CIA ve Pentagon’un farklı grupları desteklediği ve bu durumun tansiyonun yükselmesine neden olabileceği belirtildi. ÖSO ve YPG’nin Suriye’de karşı karşıya gelmesi durumunda ABD’nin nasıl bir tepki göstereceğiyse bilinmiyor.

Cerablus’un ardından yaşanacak çatışmaların ABD destekli kuvvetlerin ilk çatışması olmayacağı kaydedilen makalede, son zamanlarda Türkiye ile Rusya’nın yakınlaşmasıyla, ABD’nin, Suriye’deki iç savaşı bitirmek için aradığı ortak yolun uzayacağı ileri sürüldü.

Gazete, askeri bir yetkiliye dayandırarak yaptığı bir önceki haberinde de Suriye’de savaşan grupların, CIA’nın silahlarını karaborsadan tedarik ettiği ifadesine yer vermişti.

Cerablus operasyonu | Çavuşoğlu: YPG, Fırat’ın doğusuna çekilmezse hedef olacaktır

Türkiye’nin müttefiki ÖSO’nun yeni hedefi belli oldu: Allahın izniyle Menbiç’i alacağız

Türkiye’nin ‘ılımlı muhalif’i ÖSO, Cerablus’un dışında YPG’yle çatıştı