Aniden bu kadar artış gösteren ve Sancar’ı ‘dehşete düşüren’ fezlekelerden bazılarına bir göz atalım…
Eylül 2015’te Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasağına karşı yola çıkan HDP heyeti polisler tarafından İdil’de durduruldu. Urfa milletvekili Osman Baydemir’in tartışma sırasında söylediği ‘Saray’daki sahtekâr’ ve ‘bunun hesabı sorulacak’ sözleri ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ ve ‘tehdit’ olarak nitelendirildi. Fezleke 24 Aralık 2015’te Meclis’e gönderildi.
…
Devletin tahsis ettiği feribotla İmralı’ya giden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise Öcalan’ın mesajlarını kamuoyuna iletmekle suçlandı. Önder’in fezlekesinin dayanağını 2013 Newroz’unda Öcalan’ın selamını iletmesi oluşturdu. Demirtaş’ın Newroz konuşması da soruşturmaya konu edildi. Ne ilginçtir ki soruşturma 2 yıl sonra tamamlanarak fezleke dokunulmazlık tartışmaları başladığı günlerde Meclis’e gönderildi.
Demirtaş için biraz daha geriye de gidildi. 2010’da katıldığı bir yürüyüş nedeniyle beş yıl sonra 15 Ekim 2015’te ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ gerekçesiyle fezleke hazırlandı.