Erdal Öz Edebiyat Ödülleri açıklandı

Erdal Öz Edebiyat Ödülleri’nin bu yılki sahipleri belli oldu. Erdal Öz Onur Ödülü Adnan Özyalçıner’e verildi.

Erdal Öz. Fotoğraf: Oggito

İlk kez 2008’de başlayan Erdal Öz Edebiyat Ödülleri bu yıl üç kategoride veriliyor.

Onur ödülü, 1950 kuşağı temsilcilerinden ve 60 yıllık öykücü Özyalçıner’e verildi. Onur ödülünün seçici kurulunda Metin Celal, Turgay Fişekçi ve Ayşe Sarısayın yer aldı.

Erdal Öz Roman Ödülü’ne Polat Özlüoğlu’nun ‘Kalbin Durduğu Bütün Zamanlar’ adlı romanı layık görüldü.

Ödül gerekçesinde birden fazla bilinç ve duyumsayışı bir araya getiren kurguya ve yazınsal biçeme dikkat çekti.

Roman, 12 Eylül 1980 darbesinin izini dört kişi üzerinden sürüyor.

Roman ödülünün seçici kurulunda Oğuz Demiralp, Nedret Öztokat Kılıçeri ve Levent Yılmaz görev aldı.

Bu yıl ilk kez verilen Erdal Öz İlk Öykü Kitabı Ödülü’nün sahibiyse ‘Ben ve Gulyabani’ adlı kitabıyla Nesimi Yetik oldu.

Seçici kurul, 11 öyküden oluşan öykü kitabını dil ile kurgu açısından yetkin buldu.

İlk öykü kitabı ödülünün seçici kurulunda Jale Özata Dirlikyapan, Murat Yalçın ve Müge İplikçi yer aldı.

Erdal Öz kimdir?

26 Mart 1935’te Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde doğdu. Babasının memuriyeti nedeniyle Türkiye’nin değişik kentlerinde eğitim gördü. Tokat Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde başladığı eğitimini Ankara Üniversitesi’nde tamamladı. Ankara’da Sergi Kitabevi’ni açtı. 1960’ta ilk öykü kitabı ve romanı yayınlandı. 12 Mart döneminde üç kez tutuklandı. Bu günleri anlattığı ‘Yaralısın’ romanı Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hapiste yaşadıklarını birinci ağızdan kayda geçirdiği ‘Gülün Solduğu Akşam’ anı kitabı onlarca kez basıldı.

1981’de Can Yayınları’nı kurdu. ‘Sular Ne Güzelse’ adlı kitabıyla 1998 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, ‘Cam Kırıkları’ ile 2001 Sedat Simavi Öykü Ödülü’nü aldı.

Öz, 6 Mayıs 2006’da hayatını kaybetti.

Erdal Öz Edebiyat Ödülleri bu yıl üç kategoride verilecek