ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, İran’ı ayakta tutan ‘tüm ekonomik can damarlarını kesmek amacıyla ekonomik dışlama operasyonu başlattıklarını’ ve İran’la iş yapmaya devam eden ülkelerin ‘sonuçlarla’ karşılaşacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ağustos’ta İran’ın anlaşma yapma fırsatını değerlendiremediğini belirterek ‘eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik savaş’ başlattıklarını söylemişti.
İran’a ‘can simidi’ olan ülkelerin de büyük ekonomik sonuçlarla karşılaşacağını öne süren Trump, “Petrol kaçakçılığı, swap hatları, nakit transferleri, döviz büroları, gemi sicilleri, paravan şirketler, bunların hepsinin derhal sonlandırılması gerekiyor” demişti.
‘Önlerinde iki yol var; ya izolasyon ya da entegrasyon’
Bessent, bugünkü basın toplantısında ABD ekonomisinin gücünün uzun soluklu bir mali operasyon düzenlemeye yeteceğini belirtti.
ABD’li bakan, “İran, şu anda çok net bir tercihle karşı karşıya ve önünde yalnızca iki yol var. Tam bir küresel izolasyon ve asgari düzeyde bir geçim ekonomisi ya da küresel ekonomiye yeniden entegre olma fırsatını barındıran, normale dönüş yolu” dedi.
‘En küçük bir nefes alma imkanı bile olmayacak’
İran’ın önündeki diğer tüm seçenekleri ortadan kaldırmak amacıyla ‘ekonomik operasyon’ başlattıklarını hatırlatan Bessent, şöyle devam etti:
Sıfır sızıntı yaklaşımını uyguluyoruz. Rejimin, Amerika’ya ve dünyaya yönelik terör eylemleri gerçekleştirme kapasitesini yeniden inşa etmesine olanak sağlayacak en küçük bir nefes alma alanı bile olmayacak. Bu rejimin sığındığı son kale, İran tehdidinden kaçınma umuduyla onu finanse etmeye devam eden ülkelerin içine düştüğü yanılgıdır.”
Bessent, bu çatışmanın gri alanlarında faaliyet göstermenin artık ‘kabul edilemez’ olduğunu belirterek ülkelerin bu faaliyetlerin mümkün kılınmasından habersiz olduklarını iddia edemeyeceğini söyledi.
İran’ın destekçilerinin, ülkenin petrolünü satın aldığını ve taşıdığını dile getiren Bessent, döviz büroları ve serbest ticaret bölgeleri aracılığıyla da finansal kaynaklarının akışını kolaylaştırdıklarını öne sürdü.
‘ABD’nin yanında yer alanlar, ortaklığımızın meyvelerini toplayacak’
Bessent ayrıca Trump’ın dünya liderlerini arayarak İran’la ilişkileri sona erdirme yönündeki talebini ilettiğinden ve ‘bu alanda şimdiden sonuç alındığı’ndan da bahsetti.
İran’la herhangi bir uluslararası etkileşimi kolaylaştıran ülkelere yönelik Bessent, “ABD’nin yanında yer alanlar, ortaklığımızın meyvelerini toplayacak; kendilerini İran’a bağlayanlarsa giderek zayıflayan bir rejimin maruz kalacağı izolasyonu paylaşmayı beklemeli” dedi.
‘Her ülkeye belirli bir süre verildi’
Bessent, hazine ve dışişleri bakanlıklarıyla ABD ordusundan ekiplerin dünyanın dört bir yanında muhataplarıyla görüştüğünü belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Her ülkeye, tespit ettiğimiz faaliyetleri sona erdirmesi için belirlenmiş bir süre verildi. Harekete geçmemeleri halinde, Hazine Bakanlığının yetkilerini kullanarak bunu tek taraflı olarak biz yapacağız.
İran adına kara para aklamayı kolaylaştıran herhangi bir kuruluş, ABD doları sisteminden çıkarılacak. Saat işlemeye başladı. Bugün çıkarılan yeni sektörel yaptırım kararları, İran’ın diğer ülkelerde kullandığı en hayati beş can damarını hedef alıyor: dijital varlıklar, teknoloji, altın, havacılık ve taşımacılık.
Bu önlemler, bu rejimle iş yapmaya devam edecek kadar akılsız olan herkes açısından ikincil yaptırım riskini genişletiyor ve bunların takibine yönelik süreci hızlandıracak.”
‘Artık dünya liderleri için seçim zamanı’
ABD’nin tutumuyla ilgili hiçbir belirsizlik olmaması gerektiğini belirten Bessent, İran’la kurulacak her türlü ekonomik ilişkinin sorumlularının sonuçlarla karşılaşacağını söyledi:.
“Tahran’ı destekleyenlere de şunu söylüyorum, Washington’ın kararlılığını sınamanın bedelini küçümsemeyin. Hiçbir ülke, onu yok etmeye çalışanlara yardım ederken, bizim sistemimizin sunduğu avantajlardan yararlanmayı beklememelidir.
Artık dünya liderlerinin refahla izolasyon, barışla terör, Amerika’yla İran arasında bir seçim yapma zamanıdır. Bugün başlattığımız kampanya, bundan sonraki her gün daha da güçlenerek devam edecek ve bu rejim, tek başına kalana kadar sona ermeyecek.”