Yedi ayın en güçlü haftalık performansı: Altın niye yükseliyor?

Ons altın, son bir haftada yüzde 7,4 değer kazancıyla 4 bin 342 dolara çıkarak 19 Ocak’tan bu yana en hızlı yükselişe imza attı.

Gold antique coins with embossed portraits arranged on a dark surface, some overlapping like a pendant or charm set on a stringed loop.
Fotoğraf: AA

ABD’de zayıf istihdam verileriyle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahmin edildiği ölçüde sıkılaşmaya gitmeyeceği beklentilerinin artması, değerli metallerden altın ve gümüşe talebi artırdı.

Ons altın geçen hafta yüzde 7,4 artışla 4 bin 342 dolara çıkarak yaklaşık son yedi ayın en güçlü performansını sergiledi. Ons gümüş de benzer şekilde yüzde 10,2 değer kazanarak 63,54 dolara yükseldi ve aynı dönemin en hızlı haftalık yükselişine imza attı.

Ons altın 15:39 itibarıyla 4.331,41 dolar. Aynı saatte gram altın 6.638,21 lira. Dolarsa 47,7131 lira.

15:40 itibarıyla ons gümüş 63,92 dolar, gram gümüşse 97,8681 lira.

“Uzlaşma ve ateşkes beklentileri fiyatlamalara yansıdı”

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, son yükselişi Anadolu Ajansı’na (AA) şöyle değerlendirdi:

“Altındaki yükselişin en büyük sebebinin son dönemde jeopolitik riskler. Yüksek petrol fiyatları ve faiz artırımı ihtimali fiyatlamalara yansıdı. Son dönemde tüm risklere rağmen ısrarla altın tarafında 3 bin 400 dolar bandını geçmeyen bir fiyatlama gördük. Bu da şunu gösteriyordu: Bütün bu riskler fiyatlamaların içerisine girmiş durumda.

Bundan sonra daha olumlu haberleri daha fazla fiyatlama eğiliminde olacağı beklentisiydi ki bunu da görmeye başladık yavaş yavaş. Uzlaşma ve ateşkes beklentileri hemen fiyatlamalara yansıdı. Bu etki bir süre daha devam edecektir diye düşünüyorum.

Son yükselişi bir miktar para girişinin artışına da bağlayabiliriz. Artık hem kurumsal yatırımcılar hem de merkez bankaları tarafına baktığımız zaman en kötünün görüldüğü beklentisi oluşmaya başladı. İyimserlik tarafı bir miktar daha ağır basmaya başladı.”

‘Dolar endeksine bakmak çok önemli’

Ergezen’e göre altın ve gümüş için dolar endeksini takip etmek çok önemli hale geldi:

“Dolar endeksine paralel hareketlerin korelasyonun yükseldi. Dolar endeksinde gerileme oldukça altın tarafında yükseliş eğilimi, tam tersi durumdaysa düşüş eğilimi oldu.

Şimdi baktığımız noktada şöyle bir tabloyla karşı karşıyayız; savaş devam ettiği sürece, Hürmüz Boğazı kapalı kaldıkça, buradan geçişler devam etmedikçe petrol fiyatları yüksek kalıyor. Petrol fiyatlarının yüksek kalması enflasyon endişelerini beraberinde getiriyor. Enflasyon endişeleri ise tahvil faizlerini yukarıda tutuyor. Bu da Merkez Bankalarının faiz artırım ihtimallerini artıran unsurlardan. Böyle bir senaryo içerisindeyiz.

Faizlerin yüksek oluyor olmasıysa veya faiz beklentilerinin artıyor olması küresel büyümede yavaşlamaya yol açıyor. Bununla da talep tarafının azaldığını görüyoruz. Böyle bir tablo içerisinde dolayısıyla faizlerin yüksek kalıyor olması ve petrolün bağımlılığı çok daha önemli hale gelmiş durumda.

Burada petrol fiyatları geri çekildikçe altın ve gümüş tarafında alıcıların da artmaya devam ettiğini göreceğiz. Bu hafta itibarıyla yine 80 doların üzerinde bulunuyor petrol fiyatı. Ne zaman ki burada 70 dolar civarını görürüz, altın ve gümüş tarafında çok daha olumlu fiyatlamalar görme ihtimalimiz yüksek.”

Altın ve gümüşte ne olur?

Ergezen’e göre dolar endeksinin 100 seviyelerine yakın olması ve petrol fiyatlarının 80 dolar üzerinde bulunmasının altın ve gümüşteki yükselişleri bir miktar kısıtlar.

“Daha yukarı yükselişler için hem petrol fiyatında hem de dolar endeksinde gerileme görülmeli. Aksi takdirde altında 4 bin 400 dolar seviyesi önemli bir seviye, bunun üstüne çıkmakta zorlanacaktır. Onun üstündeyse 4 bin 550 dolar seviyesi var.

Gümüşteyse yine yüksek faizler etkili. Gümüşte, altına göre daha güçlü bir seyir olması bekleniyor. Bunun en büyük sebebi gümüşün endüstriyel gelişmelere çok daha duyarlı olması. Büyüme endişelerinin gümüş tarafında çok daha net hissedildiğini söylememiz mümkün.”

Altın sert yükseldi