Gülistan Doku soruşturması: Eski Tunceli valisinin eşinin ifadesi

5 Ocak 2020’den bu yana haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’yla ilgili soruşturmada dönemin Tunceli valisinin eşi Handan Sonel’in jandarma ve savcılık ifadelerine ulaşıldı.

Fotoğraf: AA

Dün (24 Temmuz) ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçlamasıyla tutuklanan Sonel, Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre ifadesinde şunları söyledi:

Oğlum (Mustafa) Türkay’ın (Sonel) psikolojik sorunu yoktu, kimseyle kavga etmedi. Tek hobisi hayvanlardı. Bir de vali konutunun alt katının ilk girişinde 27-28 kişilik özel harekat polislerinin yeri vardı. Bu polislerin 14-15’i dönemin sıkıntılı olmasından dolayı eşimin korumalığını yapardı. Türkay da bu polislerle çok muhatap olurdu. Bu polislerin silahlarından dolayı kendisi de airsoft silaha merak salmıştı. Babasının evdeki silahlarını bile bilmez asla dokunmazdı.

Türkay ehliyet aldıktan sonra araba sürmeye hevesli olması nedeniyle ve devletin aracını kullanmaması için araç almıştık. Bu aracı biz kendi paramızla aldık. Bu araç Ankara’dan alındı ama nereden, kimden alındı bilemem. Plakasını hatırlamıyorum. Bu aracı sadece Türkay kullanıyordu, eşim zaten hep zırhlıyla hareket etmesi sebebiyle bu aracı zaten kullanamazdı. Ben de zaten sürekli yanımda korumayla sivil araç kullanırdım.

‘Arkadaşları Tuncelili diye korktum’

Türkay’ın sosyal faaliyet olarak sürekli koruma polisleriyle zaman geçirdi. İlk iki sene kafelere gitmezdi ama son sene arkadaşı Uğurcan ve Umut’la (Altaş) zaman geçiriyorlardı. Ben hatta bu arkadaşlığı çok tasdik etmiyordum, Tuncelili olmaları nedeniyle korkuyordum. Şöyle ki ben de zaten ildeki terörden korktuğumdan dolayı öğretmenlik görevimi bile yapamadım. Yanlış anlatmak istemiyorum amacım terörden korkma amaçlıdır. Söylediğim gibi Uğurcan ve Umut’la arkadaştı ama hangi kafelere gittiğini bilmem. Biz ailece Moğoltay Mahallesi’ndeki kafeye giderdik.

‘Oğlumun tabanca ve tüfeği yok’

Oğlumun ruhsatlı ya da ruhsatsız tabanca ve tüfeği yok. Airsoft diye tabir edilen boncuk atan silahlarıysa spor amaçlı kullanıyordu. Bir kez konuta Uğurcan ve ismini bilmediğim bir arkadaşıyla gelmişti, çok da kalmamışlardı zaten. Yüz yüze sadece o gün iletişimim oldu başka da bir yerde görmedim iletişim kurmadım.

‘Umut Altaş’la bir kez görüştüm, oğlum Ordu’dayken onun adını anmamaya başladı’

Umut Altaş’la oğlumun arkadaşı olduğu için bir kez görüştüm o gün hariç hiç görüşmedim, ailelerini dahi bilmem. Umut’la biz Ordu’dayken aralarında sanırım bir sorun yaşanmış ki adını hiç anmamaya başladı. Sorun olup olmadığını da bilmiyorum. Oğluma bir kez sordum bir şey mi oldu diye o da bana ‘Boşver anne’ dediğini hatırlıyorum.

Uğurcan’ı Tunceli’de oğlumun son bir sene arkadaşı olması nedeniyle tanırım. Bir ya da iki kez konuta Umut ve ismini bilmediğim bir arkadaşıyla gelmişti. Onun haricinde Uğurcan’ın da ailesi dahil tanımam. Oğlum Uğurcan’la Tunceli’den gittikten sonra da görüşmeye devam etti.

Gülistan Doku’yu tanımıyormuş

Sonel, Gülistan Doku’yu kaybolduktan sonra duyduğunu ve tanımadığını iddia etti:

“Çünkü PKK’nın eylemlerinde görüntüleri vardı, benim de bu tür kişileri tanımamın imkanı yok. Başına gelenler hakkında bir bilgim yok. Ben PKK derken şunu demek istedim Nevruz olaylarında medyada kızın fotoğraflarını görmüştüm. Sadece medyada duyduklarımı biliyorum, haricinde akıbeti ve kendisi hakkında bir bilgim yoktur.

Ben eşimin kayıp kızı arama çalışmalarıyla ilgili gazetelerden duyduğum kadarıyla her tarafın arandığını duydum. Kaybolduktan sonra arama çalışmaları olarak neler yapıldığını bilmiyorum. Suyun içerisinde AFAD ve il dışından gelen ekipleri görüyorduk.”

Sorular-cevaplar

Yöneltilen sorular ve Sonel’in yanıtlarıysa şöyle:

Soru: Oğlunuz Mustafa Türkay Sonel’in el konulan telefonunda yapılan incelemede birçok silahla çekilen fotoğraflar elde edilmiştir. Bu doğrultuda oğlunuzun silaha olan merakı nereden gelmektedir, herhangi bir olaya karıştı mı?

Handan Sonel’in yanıtı: Bilgim yok, görmedim ama varsa bu silahlı fotoğraflar görevli polislere ait silahlardır. Oğlumun airsoft silahı vardı gerçek silahı yoktu. Ben medyada çıkan resimleri görmedim çünkü ilk operasyon haberleriyle birlikte aileme bombardıman başladı, bu sebeple tansiyon hastalığım nüksetti ve sosyal medyam dahil hiçbir haber sitelerine girmedim, televizyon açmadım. Kızım arada gelip anlatıyordu, sonra onu da istemedim.

Soru: Gülistan Doku’nun haber alınamadığı 5 Ocak 2020’ten sonra ailesi tarafından çıkartılan SIM kartının eşiniz Tuncay Sonel’in talimatıyla adli makamlara bildirilmeden Ankara’da herhangi bir yetkisi bulunmayan Gökhan Ertok isimli eski polise gönderilerek işlem yaptırılmasıyla ilgili diyecekleriniz nelerdir?

Handan Sonel’in yanıtı: Konuyla ilgili hiçbir fikrim yok, eşim de bu tür konuları benle konuşmazdı.

Soru: Tutuklu tanık T.G. beyanında kendisine cesedi alıp yok etmesi karşılığında nakit 100 bin lira para verdiğinizi, oğlunuzun Gülistan Doku’yu iki el ateş ederek öldürdüğünü, tek oğlunuz olduğunu ve o kızla evlenmesini istemediğinizi beyan etmiştir. Bu iddialar karşısında söyleyecekleriniz nelerdir?

Handan Sonel’in yanıtı: T.G. isimli şahsın adını bile duymadım. Bu iddialara karşılık ne şahidi var göstersin delillerini. Böyle bir şey yaptığına dair delili nedir? Bunu kesinlikle kabul etmiyorum.

Gülistan Doku soruşturması

Tunceli’de Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku (21), 5 Ocak 2020’de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Doku’nun ailesi, 6 Ocak’ta polise kayıp başvurusunda bulundu.

Gülistan Doku’nun cep telefonunun, en son Uzunçayır Baraj Gölü’ndeki Sarı Saltuk Viyadüğü’nde sinyal verdiği saptandı. Aramalarda hiçbir ize rastlanılmadı.

Yol güzergahındaki Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarınının incelenmesi sonucunda Doku’nun 5 Ocak’ta öğle saatlerinde valiliğin yanındaki bir kafenin bahçesinde eski erkek arkadaşı Zeinal Abakarov’la görüştüğü, ardından biri minibüse bindiği görüldü, ancak nerede indiği saptanamadı.

Abakarov gözaltına alınıp adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla serbest bırakıldı.

Doku’nun telefon sinyalinin en son tespit edildiği Sarı Saltuk Viyadüğü’nü yakından gören Munzur Üniversitesi’ne ait kameranın da bozuk olduğu belirtildi. Yine viyadüğü gören bir kameranın 3,5 saatlik flu görüntüsü de netleştirilemedi.

Doku’nun kaybolmadan önceki gece Abakarov’un evine girerken KGYS’de görüntülendiği, ancak ertesi gün kameraların açısının değişmesi nedeniyle evin kapısının görülmediği tutanaklara yansıdı.

Akın Gürlek, Adalet Bakanlığı’na atanınca soruşturma yeniden başlatıldı, 15 kişi tutuklandı. O isimler şöyle:

  • Eski Tunceli valisi Tuncay Sonel
  • Tuncay Sonel’in oğlu Mustafa Türkay Sonel
  • Eski polis Gökhan Ertok (Doku’nun SIM kartındaki verileri sildiği iddia ediliyordu)
  • Dönemin Tunceli Devlet Hastanesi Başhekimi Çağdaş Özdemir (hastane kayıtlarını sildiği iddia ediliyordu)
  • Eski Tunceli İl Özel İdaresi çalışanı Erdoğan Elaldı
  • Celal Altaş
  • Nurşen Arıkan
  • Ferhat Hanedan Güven
  • Doku’nun erkek arkadaşı Zeinal Abakarov
  • Zeinal Abakarov’un annesi Cemile Yücer
  • Zeinal Abakarov’un eski polis olan üvey babası Engin Yücer
  • Tuncay Sonel’in o dönem koruma polisliğini yapan Şükrü Eroğlu
  • Korucu Fatih Özmen
  • Bilişim şirketi sahibi Mehmet Aca
  • Eski Tunceli valisi Tuncay Sonel’in eşi Handan Sonel

Soruşturmanın kırmızı bültenle aranan firari şüphelisi Umut Altaş’sa ABD’de gözaltına alındı.

Gülistan Doku soruşturması: Eski Tunceli valisinin eşi tutuklandı

Gülistan Doku soruşturmasında bir korucu tutuklandı

Gülistan Doku soruşturmasında iki gözaltı daha

Gülistan Doku soruşturması: Eski vali Sonel’in eşi dahil 15 gözaltı

Gülistan Doku soruşturması: Dönemin Tunceli valisi Tuncay Sonel tutuklandı

Gülistan Doku soruşturması: Dönemin devlet hastanesi başhekimi tutuklandı

Gülistan Doku soruşturması: Eski valinin oğlu Mustafa Türkay Sonel tutuklandı