ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Hürmüz Boğazı üzerinde ‘bir Apache helikopterinin düşürülmesine yanıt amacıyla’ İran’a saldırı düzenlediğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün (9 Haziran) İran’ın Hürmüz Boğazı üzerinde devriye gezen ABD ordusunun bir helikopterini düşürdüğünü belirtip “ABD bu saldırıya karşılık vermek zorunda” demişti.
CENTCOM, X’ten ‘başkomutanın (Donald Trump) talimatı’yla İran’a karşı ‘meşru müdafaa saldırıları’ düzenlediğini duyurdu.
Açıklamaya göre ABD Hava Kuvvetleri ve donanması saldırıda savaş uçaklarıyla hassas güdümlü mühimmatlar kullandı. Vurulanlar şöyle açıklandı:
- Hürmüz Boğazı yakınlarındaki İran hava savunma sistemleri
- Yer kontrol istasyonları
- Gözetleme radarı tesisleri
CENTCOM, saldırıların ‘orantılı bir yanıt’ olduğunu ve tamamlandığını savundu. Devamında ABD kuvvetlerinin İran’ın ‘haksız saldırganlığına karşı’ teyakkuzda olmayı sürdüreceği kaydedildi.
İran devlet televizyonuysa ABD’nin İran’ın güneyindeki Mübarek Dağı, Sirik kenti ve Keşm ile Cask adalarını hedef aldığını bildirdi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi helikopteri düşürüp düşürmediklerini belirtmeden İran yakınlarındaki yabancı güçlerin ‘kendi hataları, kazalar veya çapraz ateşe yakalanma ihtimali nedeniyle sürekli risk altında olduğunu’ söyledi. Ardından “En iyi çözüm, onların çekilmesidir” dedi.
Ne olmuştu?
ABD’yle gerilimden önce İran, Lübnan’a saldırıları nedeniyle 7 Haziran’dan düne kadar (8 Haziran) İsrail’i füzelerle vuruyordu. Bu saldırıları önlediğini duyuran İsrail de İran’a karşılık veriyordu.
28 Şubat’ta ABD/İsrail saldırısıyla başlayan savaşta 8 Nisan’dan bu yana ateşkes vardı. 7 Haziran’daki İran’ın saldırıları ateşkes süresi boyunca İsrail’e ilk saldırı olarak kayda geçti.
Trump 7 Haziran’da İran saldırısının ardından “Füzelerinizi fırlattınız, bu kadar yeter. Masaya geri dönün ve bir anlaşma yapın” dedi.
Dünse Truth Social hesabından şöyle yazdı: “İsrail ve İran ateş etmeyi derhal durdurmalı.”
ABD başkanının açıklamasının ardından İran Silahlı Kuvvetleri’nin savaşı yürüten birimi Hatemu’l Enbiya Karargahı, İsrail operasyonlarını durdurduğunu duyurdu.
Açıklamada İsrail’in Lübnan’a saldırılarını sürdürmesi halinde daha sert karşılık verileceği de söylendi.
BBC’nin aktardığına göre Netanyahu da 8 Haziran akşamı İran’ın saldırılarına karşılık verdiklerini ve ‘şimdilik’ durdurduklarını fakat savaşın henüz sona ermediğini söyledi.
İsrail başbakanı, “İran yeniden bize saldırma hatasını yaparsa, buna çok güçlü karşılık veririz” dedi.
Öte yandan AA’nın İsrail merkezli Kanal 12 televizyonundan aktardığına göre Netanyahu saldırıları durdurmayı Trump’ın talebi üzerine kabul etse de İsrailli yetkililere göre Lübnan’a ‘saldırılar tüm gücüyle’ devam edecek.