Türk-İş Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar asgari ücret görüşmeleriyle ilgili “Aynı noktadayız, komisyon toplantılarına katılmayacağız” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026’da uygulanacak asgari ücreti belirlemek için ilk kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 12 Aralık’ta toplanmış, masada işçileri temsil eden Türk-İş, komisyonun yapısını gerekçe göstererek çalışmalara katılmayacağını açıklamıştı.
Ağar, asgari ücretle ilgili kararın çoğunlukla hükümet ve işverenlerce verildiğini belirtmişti.
Bugün Meclis’te gazetecilere konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş’in böyle bir kararı yokmuş gibi davrandı. Işıkhan “Rakam için çok erken çünkü tarafların görüşlerini alıp komisyonda değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.
Işıkhan, 15 Aralık’taysa ‘tüm sendikalarla açık iletişimde’ olduklarını öne sürüp şöyle konuşmuştu: “Biz sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Ben sendikalarla görüşüp, görüşlerini alacağım, benim görevim bu, mutlaka istişarede bulunacağız.”
‘Bizimle kimse görüşmedi, aynı noktadayız’
Fakat CNBC-e’ye konuşan Ağar, ‘kimsenin kendileriyle görüşmediğini’ söyledi. Türk-İş yöneticisi şunu dedi: “İlk toplantı öncesi kendilerine neden katılmadığımızın gerekçelerini sunduk. Biz masada yokuz. Bizimle kimse görüşmedi. Aynı noktadayız, komisyon toplantılarına katılmayacağız.”
Komisyonun yapısı nasıl?
Asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilciyle 15 kişiden oluşan bir komisyon belirliyor.
Çalışma Bakanlığı’nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.
Yani hükümet ve işveren anlaştığında, işçi tarafı da karara katılmasa asgari ücret belirlenebiliyor.
Oyların eşitliği halindeyse başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
‘Değişmezse katılmayız’
Masada işçileri temsil eden Türk-İş, komisyonun işleyiş ve yapısına tepkili.
Türk-İş’in genel başkanı Ergün Atalay, 25 Aralık 2024’te şöyle demişti: “Adil olmayan bir komisyonda maalesef 50 sene durduk. Bu saatten sonra adil bir düzenleme yapılmadığı müddetçe bir daha Türk-İş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na katılmayacağız.”
Atalay, 2 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’la görüştüğünü, bakanın kendisine “Komisyonunun yapısıyla ilgili bir kararname, bir yazı yazacağız” dediğini öne sürmüştü.
Hak-İş: Komisyonda hükümet olmasın
Üye sayısı nedeniyle komisyona giremeyen Hak-İş’se komisyonun yapısıyla ilgili “Sadece işçi ve işveren olsun. Hükümet düzenleyici rol üstlensin ama komisyonda olmasın” önerisinde bulunmuştu.
Yeni asgari ücretin ay sonuna kadar belirlenmesi gerekiyor
Asgari ücret şu an net 22 bin 104, brütse 26 bin 5 lira olarak uygulanıyor.
Komisyonun ‘nihai kararı belirleyene kadar’ dört toplantı yapması öngörülüyor.
Yeni ücretin 31 Aralık’a kadar belirlenip açıklanması gerekiyor.
Komisyon ikinci toplantısını 18 Aralık’ta yapacak.