Bakanlık tarafından maden yönetmeliği değiştirildi. Genel müracaatı düzenleyen sekizinci maddenin üçüncü fıkrasındasındaki ‘ihale yoluyla’ ibaresi yürürlükten kalktı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayınlandı.
Yönetmeliğin maden hakkı için müracaat şartlarını düzenleyen sekizinci maddesinin üçüncü fıkrasındaki ‘ihale yoluyla’ ibaresi kalktı.
Maden ruhsatlarının verilme yöntemi düzenlendi. Buna göre 1’inci grup, 2’nci grup (a) ve (c) bendi, 3’üncü grup ve 5’inci grup maden sahalarının ihaleyle 2’nci grup (b) bendi ve 4’üncü grup maden sahalarının ilk müracaat yoluyla verilmesi kararlaştırıldı.
İlgili müracaatlar elektronik sistem üzerinden yapılacak. Bakanlığın aktardığına göre madenler şöyle gruplanıyor:

‘Ormanlarda madencilik faaliyetlerine izin ve ÇED başvurusu’ hükümleri de değişti
Değişiklikle ormanlarda madencilik yapılması için ruhsat düzenlenmeden önce Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan e-Devlet üzerinden alana ilişkin koordinat listesi ve sayısal verilerle izin istenecek.
Orman içinde maden aranması, işletilmesi ve madencilik faaliyetleri için zorunlu tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine ‘Orman Kanunları’ kapsamında üç ay içinde, yirmi dört ay süreyle bedelsiz izin verilecek.
İznin taahhüt senedi Orman Genel Müdürlüğü’ne verilecek ve talep halinde izin süresi on iki ay uzatılabilecek.