Mert Fırat: 'Atatürk'ün askerleriyiz' demek suç mudur?

Oyuncu Mert Fırat, Kara Harp Okulu mezuniyetinde “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atan teğmenlerin disipline sevk kararı için “Kabul edilemez” dedi.

Fotoğraf: Mert Fırat

Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki okul birincisi Teğmen Ebru Eroğlu ve Teğmen İzzet Talip Akarsu Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edildi.

Fırat, karara X’ten tepki gösterdi:

‘Atatürk’ün askerleriyiz’ demek suç mudur? Burada verilmek istenen mesaj nedir? Tarikatların yapılandığı TSK’da darbe girişimine maruz kalmış, bir milletin koruyucusu olmuş, şehit olmuş Atatürkçü askerlerle ne derdi olur? Kara Harp Okulu birincisi Teğmen Ebru Eroğlu ve Teğmen İzzet Talip Akarsu’nun TSK’dan ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edilmesi kabul edilemez.”

Ne olmuştu?

Ankara’da harp okullarının mezuniyet töreni 30-31 Ağustos’ta yapılmış, Kara Harp Okulu mezunu teğmenler dönem birincisiyle kılıçlarını çekip “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan atmış, demokratik ve laik cumhuriyete bağlılık bildirmişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik teğmenlere arka çıkmış, Milli Savunma Bakanlığı’ysa törenin incelendiğini ve gerekenin yapılacağını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’de yaptığı açıklamada teğmenleri hedef almış ve şöyle demişti: “Bu işin içerisindekiler kimlerse bunların hak ettikleri cezayı almasını temin edeceğiz.”

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’se 25 Kasım’a kadar ‘sabır’ istemişti: “Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bu tip olaylara bakışımızda daima disiplin anlayışımız birinci plandadır. Şu anda disiplin süreci devam ediyor. Kararı Yüksek Disiplin Kurulu’nda vereceğiz.”

Ekrem İmamoğlu’ndan teğmenlere destek: Atatürk’ün askerlerinin yanında olacağım

Mansur Yavaş’tan teğmenlere destek: Atatürk’e bağlılık bir suç değildir

CHP: İki teğmen TSK’dan ihraç talebiyle disipline sevk edildi

Milli savunma bakanı ‘kılıçlı yemin töreni’ için 25 Kasım’a kadar ‘sabır’ istedi

Erdoğan, ABD’de teğmenleri hedef aldı: Hak ettikleri cezayı alacaklar

Erdoğan’dan teğmenlere: Birkaç kendini bilmez temizlenecek

MSB: Yemin töreni incelemede, gereken yapılacak

AKP’de ‘teğmen’ kavgası büyüyor: Mücahit Birinci de dahil oldu

Teğmenler tartışması: Yiğit Bulut’un ‘Çer çöpler’ sözü Mehmet Metiner’i kızdırdı

Abdulkadir Selvi: Mezun teğmenlerden 250’si ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diyor

TSK tarihinde ilk: Kara, Hava ve Deniz Harp Okulu birincileri kadın teğmenler